Buddha-szobrok nyomában

2020.07.12. 07:00

Thaiföld fővárosa évente több mint húszmillió látogatót fogad

Aki még nem járt Ázsiában, elképzelni sem tudja azt a nyüzsgő embertömeget, a meglehetősen különös járművek áttekinthetetlen forgalmát, az óriási hangzavart, ami a több millió lakosú nagyvárosok mindennapjait jellemzi. Bangkokban ehhez még a világ minden tájáról érkező turisták sokasága is hozzájárult, legalábbis napjaink világjárványát megelőzően.

Osváth Sarolta

Fotó: Osváth Sarolta

Thaiföld fővárosa, thai nyelven Krung Thep, azaz „angyalok városa” a legutóbb mért adatok szerint évente több mint húszmillió látogatót fogadott, s ezzel ma is a világ második legnépszerűbb úti céljaként tartják számon. (Az első helyen Hongkong áll.) Bár inkább a buddhák városának lehetne nevezni, hiszen a látnivalók jelentős részének középpontjában az ősi buddhista vallás mindenható istenségét lehet megcsodálni. Az európai ember számára ez igazi kaland és megmerítkezés az ország sajátos kultúrájában.

Annyit azért érdemes tudni az ázsiai metropoliszról, hogy az utóbbi évtizedben gombamód nőttek ki a földből a felhőkarcolók, miközben az ultramodern épületek tövében megtalálhatók a viskóknak tűnő lakóházak is, majd váratlanul felbukkannak a színes, főként aranyozott, díszes templomcsodák.

A mesterségesen létrehozott Aranyhegyen lépcsőkön megközelíthető 78 méteres, monumentális arany Chedi belseje szintén Buddha- relikviákkal van tele Fotó: Osváth Sarolta

A napjainkban látható város alig több mint kétszáz éves, az előző Ajutthaja nevű fővárost 1767-ben a burmai sereg elpusztította. Bangkokot a thai uralkodócsalád khmer hadifoglyok segítségével építette fel a Chaophraya folyó partján az előzőtől délre.

Az első és legfontosabb látnivaló a Királyi Palota műemlék épületegyüttese, legalább fél napot kell szánni rá, annyira sokszínű és érdekes. A királyi család több mint százötven évig élt a falak között (már új helyre költöztek), de nem csak az uralkodók emlékét illeti a megkülönböztetett tisztelet. Az impozáns bejárathoz közel a Phra Sri Chedi (sztúpa) Buddha-relikviáival ismerkedhetünk meg, az igazi attrakció azonban a palota mellett található: a Wat Phra Kaeo, a Smaragd-Buddha temploma egyben a thai királyság spirituális központja és az ország egyik legfontosabb kegyhelye. A templom 1782-ben épült, és egy valódi zöld smaragdból készült Buddha-szobrot rejt, amely mindössze 66 centiméter magas, lefényképezni nem szabad.

A következő kötelező randevú a világ legnagyobb fekvő Buddha-szobrával esedékes, az összesen 46 méter hosszú és 15 méter magas, valódi igazgyöngyökkel kirakott talapzaton fekvő, arannyal bevont Buddha mellett állva az ember átérzi a saját kicsinységét és tehetetlenségét. A Wat Pho templomegyüttes egyébként több mint ezer káprázatos Buddha-szobor gyűjteménye. Itt működik az ország legrégebbi thai tradicionális thai masszázs iskolája is.

A Wat Phra Kaeo, a Smaragd- Buddha temploma a thai királyság spirituális központja és az ország egyik legfontosabb kegyhelye Fotó: Osváth Sarolta

Nagy Buddha-élmény még a Wat Saket. A mesterségesen létrehozott Aranyhegyen lépcsőkön megközelíthető 78 méteres, monumentális arany Chedi belseje szintén Buddha-­relikviákkal van tele. Ezt már csak a Wat Traimit templomában a világ legnagyobb (5,5 tonna!) 18 karátos színarany ülő Buddha-szobra tudta felülmúlni, amely kis híján négy méter magas. A szobor „haja” és a tetején található fejdísz 46 kilo­gramm 99 százalékos aranyból készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában