Tippek és tanácsok

2020.08.16. 07:00

Minden, amit a zuhanykabinokról tudni érdemes

Egy gyors frissítő tusolás vagy az ácsorgás az esőztető rózsa alatt kifejezetten üdítő érzés nyáron. A zuhanykabinoknak is megvannak a különböző változatai, manapság szerencsére már nem kell túl nagy kompromisszumokat kötnünk, hogy valóban olyan legyen a tusolónk, amilyennek szeretnénk.

Tóth B. Zsuzsa

Az idei év legtrendibb zuhanykabinjai között is széles a választék, de a rendelkezésre álló hely és az igények így is befolyásolják a döntést. A fürdőszoba mérete némileg korlátozhatja a lehetőségeinket az igényeinkhez képest, de jól átgondolt tervezéssel a legapróbb helyiségből is kihozhatjuk a maximumot. Ha pedig még építkezés előtt állunk, alaposan gondoljuk át, hogy milyen legyen az elrendezése és a berendezése, hiszen a mindennapi tisztálkodás során gyakran fogjuk használni a fürdőszobát.

Nézzük meg, milyen lehetőségek közül választhatunk! Amit először el kell döntenünk, az az, hogy épített zuhanyzót szeretnénk, vagy az előregyártott zuhanytálcát választjuk.

Készülhet épített zuhanyzó, amely egyre népszerűbb napjainkban, hiszen egyedi méretű lehet, és egy jól megválasztott burkolattal és csempével tökéletesen belesimulhat a fürdőszoba egységes dizájnjába. Kialakítását mindenképp érdemes szakemberre bízni, aki a megfelelő vízszigetelő réteget, valamint a tökéletes lejtést kialakítja. Ha ez a két dolog nincs szakszerűen kivitelezve, sajnos inkább bosszúságot, mint örömet fog okozni a tusolónk. Lefolyóból is többfajta létezik már, nem feltétlenül kell a hagyományos, egy ponton történő vízelvezetést választanunk. Elegánsabb és szépen kivitelezett folyókát is tervezhetünk, amelyhez egy vonalra kell kialakítani a megfelelő lejtést. Az épített zuhanykabinba kedvünkre tervezhetünk akár kényelmes ülőrészt vagy polcokat is, amelyek a tusolónkat biztonságosan és komfortosan használhatóvá teszik. A kifröccsenő víz ellen a legegyszerűbben zuhanyfüggönnyel védekezhetünk, habár vitathatatlanul esztétikusabb egy szép biztonsági üvegből, esetleg műanyagból készült ajtó.

Választhatunk tálcás zuhanyzót is, a fürdőkádakhoz hasonlóan többféle anyagból. A lemez, az akril és az öntött márvány zuhanytálcák közül ma már inkább az utóbbi kettő a népszerűbb, hiszen komfortosabb a használatuk, és esztétikusabbak, mint a hagyományos zománcozott lemez zuhanytálca. Ahogy a belépési magasság, úgy a zuhanytálca formája szintén különböző lehet, a tér adottságait és igényeinket egyaránt figyelembe véve érdemes választanunk a szögletes, íves, téglalap alakú vagy ötszögletű zuhanytálcák közül. A forma kiválasztása a kabin kialakítási lehetőségei miatt is lényeges, hiszen a zuhanykabinnak majd tökéletesen kell illeszkednie a zuhany­tálcánkhoz.

A zuhanyzó tervezését alaposan gondoljuk át a rendelkezésre álló hely ismeretében Fotó: shutterstock

A legelegánsabb és a minden korosztály számára legkényelmesebb használatot biztosító megoldás a walk in, azaz besétáló zuhanyfal kiépítése, amely standard és egyedi méretekben egyaránt kivitelezhető. A zárt zuhanykabinoknál kedvünkre válogathatunk az íves, szögletes, aszimmetrikus formák között, funkcióit tekintve pedig akár hidromasszázzsal vagy gőzzel felturbózott változatok is kaphatók, ennél a típusnál is csak a pénztárcánk és az igényeink szabnak határt az elképzeléseknek. Emelt tálcás és besétálós modellek egyaránt léteznek ebben a kategóriában, méreteik pedig egészen változatosak, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt a kabinos zuhany­zók kínálatában. Miután a fürdőszoba és benne a tusoló kialakítása nem egy gyakran ismétlődő esemény az életünkben, érdemes valóban alaposan, mindenre kiterjedően átgondolnunk a megvalósítását. Szánjunk rá elég időt, hiszen amikor elkészül, onnantól kezdve valószínűleg több éven át itt fog kezdődni és végződni minden napunk. Nem mindegy, hogy mennyire kényelmes, komfortos és praktikus a zuhanyzónk, ahol ha kedvünk tartja, öt perc alatt letusolunk, de akár relaxálhatunk az esőztető tus alatt egy nehéz nap után.

Ezek is érdekelhetik