Aki új házat épít, annak mindenképpen érdemes

2020.09.29. 20:00

Spóroljunk napelemmel! – Kinek éri meg napelemes-rendszer telepítésén gondolkodni?

Egy jól működő napelem rendszerrel áramszámlánkat akár lenullázhatjuk, de a rendszer kiépítése nem olcsó mulatság. Annak jártunk utána, hogy kinek éri meg napelemes-rendszer telepítésén gondolkodni, és hogy épül fel a rendszer. Megnéztünk egy működő modellt is, Balatonalmádiban egy három éve épült háznál jártunk, ahol a tulajdonossal és a rendszert tervező és kivitelező cég képviselőjével beszélgettünk.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- Február óta-tehát nyolc hónapja használjuk a napelemeket. Közel 150 nm a hasznos lakóterület és a teljes rezsi gyakorlatilag az elektromos fogyasztás, mert a fűtésünk is elektromos. Korábban körülbelül 600 ezer forint volt az éves áramfogyasztásunk, most az első féléves áramszámlán 36 ezer forint szerepel. Bár már nem nagyon kellett fűteni, amikor elkezdtük a napelemeket használni, úgy gondolom, hogy ha nem is ennyire jó, de ehhez hasonló eredmény várható az éves fogyasztást tekintve is. Igaz, Almádi nagyon napos, országosan is kiemelkedő itt a napos órák száma-mondja a tulajdonos.

Fotó: Sági Ági/Napló

A napelemes rendszerek két nagy egységből állnak. A tetőn sorakozó napelemekből és az inverterből. A napelemekben a fény hatására elektromos áram termelődik, az inverter ezt az áramot alakítja át úgy, hogy az az elektromos hálózatba betáplálható legyen. A rendszer egyszerű, de egy sor feltétel meglétét vizsgálni kell.

- Az egészet érdemes egy árajánlat kérésével kezdeni. Aki felméri a helyszínt, tájékoztatja az ügyfelet arról, hogy szükség van-e kiegészítő beruházásokra. Először meg kell nézni, hogy az inverter maximális teljesítményét bírja-e a hálózatunk. Azaz hány fázisunk és fázisonként hány amperünk van. Ha ez nem megfelelő, bővíteni kell, de a tulajdonosok általában nem a napelem miatt szoktak bővítést kérni, hanem azért, mert a növekvő fogyasztásukat ki kell szolgálni. Aztán megfelelő mérőhely kialakításra van szükség, olyanra, amit a szolgáltató elfogad. Például az szokott gond lenni, ha nincs rendes védőföldelés kialakítva, vagy ha a mérőóra és a főelosztó közötti kábelezés nem megfelelő.

Kánai Gábor a balatonsolar.hu képviselője
Fotó: Sági Ági/Napló

Ilyenkor fel kell keresni egy, a szolgáltató által regisztrált villanyszerelőt, és annak rendbe kell tenni a mérőhelyet. Azt is tudni kell, hogy mind a napelemektől, mind a főelosztótól az inverterig be kell húzni vezetékeket, és ilyenkor esztétikai kérdések merülhetnek fel, azaz nem mindegy hogy hol vezethetjük a vezetékeket. Ez sokszor esztétikai kompromisszumokkal jár, például kint a falon kell elhúzni a vezetékeket egy kábelcsatornában. Aztán kell lennie egy olyan felületnek- lehetőleg a tetőnek, ahová el lehet helyezni a napelemeket.Bár a napelemek és a tartószerkezet súlya nem túl jelentős, viszont megfelelő helyek kellenek a rögzítésre.

Cseréptető esetén megfelelő szarufák, lemeztetőnél megfelelő vastagságú lemez kell. Palatetőre vagy lapostetőre is lehet napelemet tenni, de ezt nem szívesen vállalják, sokkal drágább lesz a kivitelezés. A napelem szereléséhez kell készülni néhány pót- cseréppel is-mondja Kánai Gábor a balatonsolar.hu tulajdonosa.

Ha feltételek megvannak, a saját adottságokat is érdemes megvizsgálni.

Ilyen például a tető dőlésszöge és tájolása, ami jelentősen befolyásolja a termelést. Magyarországon a legoptimálisabb a déli tájolás és a 35 fokos dőlésszög, bár 45 foknál sincs óriási különbség a termelésben. Ha valakinél azonban teljesen kelet- nyugati tájolású, és 45 fokos dőlésszögű a tető, akkor az ideálishoz képest körülbelül 30 százalékkal rosszabb hatásfokú lesz a termelés. Fontos még az árnyék- önárnyék mentesség is. Például ha kis tornyocskás- sok kibúvós a tető, arra alig lehet napelemet helyezni, azok is önárnyékoktól hemzsegnek. Legegyszerűbb egy jó tájolású nyeregtető, kevés, síkban lévő tetőablakkal. Tehát minél bonyolultabb a tető, annál nehézkesebb a rendszert föltenni. A napelem rendszer kialakítása legegyszerűbb az új építésű házak esetén. Ezeknél akár az elektromos fűtési megoldások is szóba jöhetnek, így volt ez Balatonalmádiban is.

- Nekünk azt kellett mérlegelnünk, hogy az utcában messze lévő gázt hozzuk fel ide, vagy alternatív megoldást keresünk. A fűtési rendszer kialakítása a házépítésnél az egyik legnagyobb költség, és később a fenntartásnál is a fűtésszámla az egyik legjelentősebb tétel. Sok számolás és utánajárás után oda jutottam, hogy ha az elektromos fűtést választjuk, és ezt napelemmel kiegészítjük, akkor jobban járunk. Ráadásul ez nem csak hosszútávú befektetés, hanem már az elektromos fűtés kialakítási költsége is alacsonyabb. Most elektromos fűtésünk van, gyakorlatilag ebben a házban minden elektromosan működik. A ház szigetelése nagyon erős, passzív ház szintű, a tető is szigetelt- tehát mindent úgy alakítottunk ki, hogy az elektromos önfenntartás megközelíthető legyen. Már a ház tervezésénél is gondolkodtunk napelemben, így a belső vezetékezést eleve előkészítettük egy később felszerelendő rendszer fogadására. Aztán több cégtől kértem be ajánlatokat, megnéztem az árakat és a hozzáállást, a tájékoztatás milyenségét. Lehetett a rendszer telepítéséhez hitelt igénybe venni, amivel mi is éltünk. Tudtuk volna másképp is finanszírozni, de jó volt az ajánlat, érdemes volt vállalni-meséli a balatonalmádi ház tulajdonosa.

Aki új házat épít, annak tehát mindenképpen érdemes napelemben gondolkodni.

Ha nem új az épület, de a fentebb már vizsgált adottságok megvannak, vagy kiépíthetők, akkor azt kell megnézni, nekünk megéri-e majd.

-Minél nagyobb egy rendszer, relatív annál olcsóbb a kiépítés és annál gyorsabb a megtérülés. Leegyszerűsítve, ha nagy a fogyasztás, jobban megéri a kiépítés. Mi azt szoktuk mondani, hogy körülbelül 15000 forintos havi villanyszámlánál már érdemes napelem rendszerben gondolkodni. Ha növekszik a fogyasztásunk, ha például elektromos autónk lesz, érdemes úgy tervezni a rendszert, hogy később bővíthető legyen. Ilyenkor már csak a tetőn kell újabb napelemeket elhelyezni-tette hozzá Kánai Gábor.

A napelemek aktuális áramtermelése távolról, mobiltelefonon is ellenőrizhető
Fotó: Sági Ági/Napló

Jelenleg nagyon jók a feltételek a napelemes rendszer telepítéséhez.

Az állam 2008 óta támogatja a háztartási kiserőművek rendszerét, ami egyedülálló Európában, ugyanis lehet az éves szaldós elszámolás rendszerét választani. Ez azt jelenti, hogy amikor a napelemes rendszer elkészül, a szolgáltató lecseréli a villanyórát egy olyanra, ami azon kívül, hogy a fogyasztásunkat méri, azt is méri, hogy mennyit termelünk be az elektromos hálózatba. Ezek ugyanis hálózatra visszatápláló rendszerek, tehát ha egy adott pillanatban többet termelünk, mint amennyit felhasználunk, akkor a felesleget betápláljuk a hálózatba. A szaldós rendszerben leolvasáskor a fogyasztott mennyiségből levonják a megtermelt mennyiséget. A különbözetet kell fizetnünk, vagy ha a termelés és a fogyasztás egyenlő nem kell fizetnünk semmit. Ez a szabályozás valószínűleg csak 2023. december 31-ig maradhat fenn, egy uniós jogszabály miatt változni fog, de, hogy mi lesz később, arról még nincs információ.

Fotó: Tulajdonos

- Ez a rendszer azért jó, mert úgy működik, mintha lenne egy hatalmas akkumulátor rendszerünk, ami eltárolja az általunk termelt energiát és visszaadja, amikor kell. A valóságban ilyen nincs, a rendszerbe betáplált energiát azonnal kell használni. Ezért a cél a nulla, azaz, hogy pontosan annyit termeljünk, mint amennyit elfogyasztunk. Az energiatárolási megoldásokon dolgoznak, valószínűleg ezen a téren nagy fejlődés várható még a jövőben – fejezte be Kánai Gábor.

Ha megérné napelemet telepítenünk, de nincs elég tőkénk, akkor lehetőségünk van kamatmentes hitel felvételére a rendszer kiépítéséhez. Ilyen esetben, ha sikerül egy „nullás” rendszer kiépítése – azaz a napelem termelése fedezi a villanyszámlánkat – csak a hitelt kell törlesztenünk.

A tapasztalatok szerint egy 10 éves futamidejű hitel esetén a hiteltörlesztés összege a korábbi villanyszámla felét szokta elérni.

Tudni kell azonban, hogy míg a napelemek és a vezetékek 20-30 évig is működnek, az invertert átlagosan 10 évente cserélni kell. Az inverter a telepítési költség 20-40 százaléka, minél nagyobb a rendszer annál kevesebb. A telepítésre 10 százalék önrészt kell vállalni, ez egy nagyobb rendszernél másfél év alatt megtérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában