Krizantém és díszkáposzta

2020.11.29. 07:00

Ezekkel a növényekkel ősszel és télen is csodaszép a kert

Sokan azt gondolják, a kert csak tavasszal vagy nyáron tudja virágos arcát mutatni, pedig számos olyan őszi növény van, amelyet, ha az első fagyok előtt elültetünk, alapjaiban tudják meghatározni téli kertünk, balkonunk vagy erkélyünk hangulatát.

Tóth B. Zsuzsa

A krizantém számtalan méretben, formában és színben kapható, késő őszel a kert legszebb dísze lehet

Forrás: Shutterstock

Az ősszel és télen virágzó növények gondozása rendkívül egyszerű. Beh Mariann kertápolási szakértő szerint a kertészetekben még most is széles a kínálat, nem lőhetünk mellé azonban akkor, ha krizantémot, csarabot és díszkáposztákat ültetünk. Ráadásul ezek egyaránt tökéletes választások a kertekbe és a balkonládákba.

– A krizantém számtalan méretben, formában és színben kapható. Találunk gömb alakú, tömöttebb fajtákat, de vannak lazább bokrúak is – magyarázza a szakértő, hozzátéve: mivel a növény igen napfényigényes, a legjobb hely számára a déli fekvésű ablakpárkány vagy a terasz. Az őszi fagyokig fontos, hogy rendszeresen öntözzük a tövénél, elnyílt virágait pedig folyamatosan csipkedjük le, hogy aztán folyamatosan hozni tudja az új bimbókat.

Beh Mariann szerint szintén jó választás lehet a csarab, amely egészen november végéig hozza apró, harang alakú virágait. A kertészetekben rózsaszín, de fehér és zöld virágú változatban is megtalálhatjuk, így akár csoportosan ültethetjük.

– Azt szeretem benne a legjobban, hogy bár csak novemberig nyílik, a virágok egészen decemberig a növényen maradnak, ezért karácsonykor is az egyik legszebb kültéri dísznövény – mutat rá a szakértő.

A krizantém számtalan méretben, formában és színben kapható, késő őszel a kert legszebb dísze lehet Fotó: Shutterstock

Ha azonban valami meglepő és igazán mutatós növényt keresünk, válasszuk a változatos színekben pompázó, fodros levelekkel tarkított díszkáposztákat, amelyek azon túl, hogy nagyon jól tűrik a hideget, hihetetlenül egyszerűen gondozhatók.

– A fagyokig öntözzük rendszeresen, és ne csak a földjét locsoljuk, hanem a leveleket is nedvesítsük kézi permetezővel – hívja fel a figyelmet Beh Mariann.

Kiemeli, hogy a dísznövényeket érdemes olyan edénybe helyeznünk, amelyiknek lyukas az alja és ki tud belőle folyni a felesleges víz. Emellett természetesen kell hozzá általános virágföld is, valamint egy-egy marék agyaggolyó, amely a cserép aljába helyezve magába szívja a felesleges vizet, és amikor a föld szárazabbá válik, leadja a nedvességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában