A tulajdonos felelőssége

2020.11.25. 11:00

Védekezzünk időben a vízóra esetleges elfagyása ellen!

A téli hidegben érdemes védekezni a fagykárok ellen, amit legfőképpen az aknafedél szigetelésével tehetünk meg. Ezenkívül érdemes ellenőrizni, nincs-e víz az aknában, helyén van-e az aknafedél. Ha az akna nem elég mély, vagy ha az akna oldalirányból is lehűlhet, a vízmérőt és az aknában lévő vízvezetéket is tanácsos betakarni megfelelő hőszigetelő anyaggal.

Juhász-Léhi István

A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Bakonykarszt Zrt. arra is kéri a fogyasztókat, hogy kiemelt figyelemmel kell lenni azon vezetékszakaszokra is, amelyek kevésbé védett helyen, például falon kívül vannak. Ezeket is célszerű hőszigetelő anyaggal védeni. A nyaralók vagy vidéki házak különösen ki vannak téve a fagyás veszélyének, így ezeket a rendszereket érdemes a téli időszakra vízteleníteni. A vízmérő elfagyása és az ebből eredő – akár több százezer forintos – károk elkerülése érdekében javasolja a szolgáltató, hogy a felhasználók minél előbb gondoskodjanak a megfelelő, fagy elleni védelemről.

A szakember szerint ha szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz fogadja a vízóra tulajdonosát télen, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz. Ugyanakkor intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból. Ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, amely tönkretette a mérőszerkezetet is. Nem árt tudni, hogy a fagy elleni védekezésről, csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

Mit tehetünk a vízmérők elfagyásának megelőzése érdekében? A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell-lemez is. A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondobozdarabok is megfelelőek erre a célra. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában.

A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk Fotó: Balogh Ákos/Napló

Felmerülhet az is, hogy lakótelepi ház esetén kinek a feladata a fagy elleni védelem? A szakértő elmondta: lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. A vízcsövek védelméről úgy gondoskodhatunk, ha az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében meggyőződünk a helyiség nyílászáróinak épségéről. Nagy hidegben előfordulhat, hogy még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában