laktató ínyencség

2020.12.26. 09:00

A pikáns fűszeres pác és a lekvár aromája

Ízletes főételként szolgál a sült sertéskaraj. A pác kissé fűszeres ízvilága remek harmóniában áll a lilahagyma-lekvár édes zamatával. Köretként mi rizst ajánlunk, de ez természetesen helyettesíthető sült krumplival vagy akár bulgurral is.

Napló

Egyszerre édes és fűszeres, ráadásul igazán laktató ínyencséggel találjuk szembe magunkat. A mai menü pedig nem más lesz, mint pácolt sertéskaraj rizzsel és lilahagyma-lekvárral. Erősen ajánlott azoknak a húsimádóknak is, akik egy kis extra ízvilágra vágynak. Ez az összeállítás garantáltan kitűnik a szürke hétköznapokból.

A hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj (esetünkben ez öt szeletet jelentett), öt evőkanál olaj, egy csipet só, fél teáskanál bors, két gerezd fokhagyma, két ­teáskanál édes paprika­krém, egy evőkanál mustár, egy fej vöröshagyma, ízlés szerinti mennyiségű rizs és természetesen az étel pikantériáját adó lilahagyma-lekvár.

A pácolt karajszeletek a sütés előtti pillanatban Fotó: szerző

A karajt szükség esetén kiklopfoljuk, és mindkét oldalát besózzuk. Abban a tálban, amelyben később sütni szeretnénk a húst, összeállítjuk a pácot. Ehhez összekeverjük az olajat, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet és a mustárt. Ha egyneművé állt össze az elegyünk, máris beletehetjük a húsokat. Alaposan forgassunk meg minden darabot a pácban! Ezután a vöröshagymát karikákra vágjuk és a húsokra vagy tetszés szerint a húsok közé tesszük. Fedjük le a karajokat, majd legalább egy órára helyezzük a hűtőszekrénybe. A még intenzívebb ízélmény elérése érdekében a legjobb, ha egy éjszakán át pihentetjük és hagyjuk összeérni az aromákat.

Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 60 percig sütjük úgy, hogy félidőben megfordítjuk a húsokat. A sütési idő a sütő teljesítményének függvényében változhat, így érdemes bizonyos időközönként rápillantani a készülő fogásra.

Miközben a pácolt húsok a meleg sütőben pihennek, elkészítjük a rizst. Két fő részére körülbelül 1,5 deciliter rizst kimérünk, majd alaposan átmossuk folyó víz alatt. Főzés előtt kevés olajon megpirítjuk – fél bögre rizshez körülbelül egy evőkanál olaj szükséges. Addig pirítsuk, amíg a fehér szemek halvány zsemleszínűvé változnak.

A kész sültet a lilahagyma-lekvárral lehet igazán megbolondítani Fotó: szerző

A további folyamatokhoz fazék helyett érdemes lábost vagy lefedhető serpenyőt használni, így a rizs jól szétterülhet, és a képződő gőznek is hagyunk helyet a fedő alatt. A hosszú szemű rizst körülbelül kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön 15 percig pároljuk a rizsszemeket. Időnként érdemes megkóstolni, nehogy túlfőzzük. Ha időhiányban szenvedünk, akkor a rizsfőzés felgyorsítható egy-két tasak gyorsrizs segítségével, melyet tasakostól, 15-20 perc alatt készre főzhetünk a dobozon található utasítások szerint. A rizs természetesen nem kőbe vésett, bátran helyettesíthetjük sült krumplival, bulgurral vagy kuszkusszal.

Ami az egész készétel pikantériáját adja és egy kicsit meg is bolondítja, az a lilahagyma-lekvár, amit akár magunk is könnyedén elkészíthetünk.

Megpucolunk és vékonyan felszeletelünk négy darab lila hagymát. Egy serpenyőben felolvasztunk három evőkanál mézet és hozzáöntünk három evőkanál barna cukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk. Ezután hozzáadunk három evőkanál olívaolajat, a vékonyra szeletelt hagymát, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik. Végül ízlés szerint megszórjuk borssal, kakukkfűvel, balzsamecettel, majd felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Addig pároljuk, amíg a hagyma puha lesz és a bor szinte teljesen elpárolog.

A hagymalekvár helyettesíthető feketeribizli-lekvárral is, ami szintén ízletes kiegészítőjük a sült húsoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában