2020.12.19. 07:00
Segítség Nyirádon a karácsonyi menühöz látványfőzéssel
A Család- és Karrierpont üzeme kinyitotta a portát egy héten át a látogatók előtt, hogy együtt készüljenek az ünnepre, megismerjék a fortélyokat.
A nyirádi Család- és Karrierpont üzemében egy héten át bárki tanulhatott sütni, főzni, szuvidálni
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
Míg a tavalyi év végén jótékony célú vásárt rendeztek, idén egész más programmal várták az érdeklődőket. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem termékeit felhasználva az ünnepi menüsor egy-egy otthon is elkészíthető elemét sütötték, főzték meg a tanodába járó diákok és a vendégek, naponta korlátozott számban. A néhány órás látványfőzés során természetesen mód nyílt kóstolásra, a receptek cseréjére is. Készítettek többek között sütőtökkrémlevest, előételként kenyérre kenve fogyasztható halkrémet, és elsajátították a csokiöntettel, fahéjas cukorral fogyasztható spanyol fánk, a churros készítési módját is.
A mákos gubát természetesen nem kifliből sütötték, hanem kelt tésztából, a saját termékek közül kínálták mellé a meggylekvárt, de a vaníliasodó szintén kelendő volt. Sütöttek rengeteg finom fánkot, és a kemencét is befűtve saját savanyú káposztából gombócos káposztát készítettek cserépedényben. A sütés-főzés során új technikákat is tanultak, például kiderült mindenki számára, hogy mi az a szuvidálás, marinálás, redukálás, blansírozás.
A kis kukták közül többekre olyan mély benyomást gyakorolt az egyhetes program, hogy úgy döntöttek, szakácsok vagy cukrászok lesznek, ha megnőnek. Mások pedig ott a helyszínen vásárolták meg a karácsonyi ajándékot, annyira ízlett a helyi termék. Egyúttal tudatosult is bennük a helyi érték és annak előállítása, a helyi vállalkozók támogatása fontossága.