Búcsú a karácsonyfától

2021.01.08. 07:00

Valahol folyamatosan, máshol csak bizonyos napokon szállítják el a karácsonyfákat Veszprém megyében

Vízkereszttel véget ért a karácsonyi ünnepkör, a lakosság jellemzően január 6-tól szabadul meg a karácsonyfáktól. Körképünkből kiderül, hogy megyénk nagyobb városaiban mikor és miként gyűjtik össze az utcára tett örökzöldeket.

Marton Attila, Tóth B. Zsuzsa, Laskovics Márió, Kovács Erika

20200107 Ajka. Avar Kft. dlgozói szállítjűk el a karácsonyfa hulladékot Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A korábbi évek szokásainak megfelelően vízkereszt napján, január hatodikán kezdte meg a fenyőfák begyűjtését Veszprémben a szolgáltató. Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, a lakótelepeken és a tömbházas városrészekben gyűjtőjárat indul a fenyőfák összegyűjtésére. A lakóktól azt kérik, a fákat a hulladékgyűjtő edények közvetlen környezetébe tegyék, lehetőség szerint kupacokba.

A kertvárosi övezetekben külön gyűjtőjárat nem indul, az ott élőktől azt kérik, a gyűjtőedényük mellé helyezzék ki a fenyőt a kommunális hulladék gyűjtési napjain – tette hozzá az ügyvezető.

Veszprémben lehetőség van leadni a fákat a Kistó utcai hulladékgyűjtő udvarban is. A VHK Veszprémen kívüli szolgáltatási területén a kommunális járat hozza el a fenyőfákat a kijelölt ürítési napon, míg Zircen a társasházi övezetekben január 20-án összegyűjti egy külön járat az addig kihelyezett fenyőt. A bakonyi város családi házas övezeteiben a kommunális járat szállítja el a fákat – részletezte Czaun János. Az ügyvezető megjegyezte, a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is azt kérik a lakosoktól, hogy üresen helyezzék ki a fákat, vagyis ne legyenek rajtuk papír-, fém- vagy műanyagdarabok díszekről, szaloncukrokról.

2017 és 2020 között átlagosan évente 22 tonna fenyőfát gyűjtött be a VHK. A fák idén is egy zöldhulladék-hasznosítóba kerülnek.

Pápán hétfő óta folyamatosan szállítják el az utcára tett karácsonyfákat. Bakó István, a városgondnokság intézményvezetője elmondta: kis traktorokkal járják a várost és gyűjtik be a fenyőket, amiket aztán a tűzoltóság engedélyével a telephelyükön elégetnek a helyi rendeletben szabályozott órákban. Hozzátette, korábban az ajkai erőműbe adták le a fákat, de mivel a tűlevelek miatt karbantartást igényelnének a szűrőberendezések, ezért az elégetés mellett döntöttek.

Már javában gyűjtik az utcára tett karácsonyfákat Ajkán az Avar Kft. dolgozói
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bakó István kiemelte, a családi házas övezetekben az ingatlan elé lehet kirakni a feleslegessé vált örökzöldet, a lakótelepeken pedig a hulladékgyűjtő konténerekhez. Illetve gyűjtőpontokat alakítottak ki a Vajda Péter-, a Huszár-, valamint az egykori Kilián-lakótelepen. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a lakosság nagymértékben segítené a városgondnokság munkáját, ha ezen gyűjtőpontokhoz tennék ki a fákat. Hozzátette, két-három naponta mindenhova odaérnek. Előfordul, hogy még február közepén is szednek össze fenyőfákat. Emellett a városgondnokság megkezdte Pápán és a csatolt településrészeken a közterületek ünnepi díszkivilágításainak leszerelését, ez egy hétig tart.

A tapolcai Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. január 14-én és 21-én szállítja el a legkésőbb reggel hét óráig kihelyezett fenyőfákat a város hulladékgyűjtői mellől. Akinek ez a két időpont nem megfelelő, a hulladékudvarban térítésmentesen leadhatja a fáját. A gyűjtés szelektív, ezért kérik, hogy a hulladékgyűjtő edényekbe ne helyezzen senki fenyőfát.

Továbbá, mivel a fákat komposztálják, ezért azokon semmilyen hulladék, szaloncukor, dísz, drót ne legyen.

Péter Gábor, az Avar Ajka Városgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a karácsonyfák 50-60 százaléka a vízkereszt utáni egy-két hétben kerül ki az utcára, így a társaság dolgozói hetente háromszor, aztán egyszer gyűjtik össze a fákat a parkfenntartásban használt pótkocsis traktorokkal. Előfordul, hogy valaki márciusban válik meg a fenyőfájától. Az Avar kft. telephelyén összegyűjtött fákat energetikai hasznosításra egy partnerük szállítja el. Péter Gábor kiemelte, nagyon örülnek annak, ha nem marad dísz a fákon, mert azokat nem lehet a fenyők közé tenni. A családi házaknál sokan elégetik, komposztálják a fákat, ha igény van rá, tőlük is elszállítják. Azt szokták javasolni, hogy az adott utcában egy helyre helyezzék el az emberek a fenyőket.

Az ajkai Avar Kft. dolgozói szállítják el a karácsonyfa hulladékot
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Balatonfüreden január 11-én, hétfőn, majd 20-án viszik el a fenyőfákat a konténerek mellől a helyi hulladékgazdálkodási nonprofit kft. dolgozói – közölte Somogyi László, a tulajdonos Probio Zrt. vezérigazgatója. Az összegyűjtött mennyiséget elégetik, illetve komposztálóba teszik. A vezérigazgató megjegyezte, a korábbiakhoz képest mintegy felével kevesebb fa kerül utcára, vélhetően a műanyag és a cserepes fenyők elterjedésével.

Alsóörsön a Balatonalmádi Kommunális és Szolgáltató Kft. január 11-én és 25-én reggel szállítja el a fenyőket – mondta Hebling Zsolt polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában