Ellátottak és dolgozók

2021.03.23. 07:00

Együtt ropták az örömtáncot Lesencetomajon

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Intézményének 5. számú, lesencetomaji telephelye is csatlakozott a nemzetközi örömtánc-mozgalomhoz. Annak keretében huszonegy bentlakó és dolgozó tanulta meg a dél-afrikai dj-producer, Master KG Jerusalema című slágere táncos koreográfiáját.

Tóth B. Zsuzsa

Az életörömöt és az összetartozást jelképező tánc meghódította a világot. Sportklubok, könyvtárak, rendőrőrsök, egészségügyi intézmények, idősotthonok lakói és dolgozói táncolnak, és az előadásukról készült felvételeket közzéteszik a világhálón. Amint azt a lesencetomaji intézmény részlegvezetője, Piller András elmondta, nem tudnak róla, hogy rajtuk kívül lenne olyan intézmény, amelynek fogyatékkal élő lakói és gondozóik együtt táncoltak volna a zenére.

– Az elmúlt egy év időszaka számunkra is sok nehézséget okozott. Az intézményelhagyási tilalom mellett a szabadságolásokat is befolyásolta a járvány, a lakókban és a dolgozókban felgyülemlett a feszültség. Jó ötletnek tűnt a tánctanulás. Az ötletgazda Sümegi Krisztina, a mentálhigiénés csoport terápiás munkatársa volt év elején. A csoport munkatársai és tagjai egyaránt pozitívan fogadták, hogy megtanulják a koreográfiát, akár csak a maguk örömére is. Az intézmény vezetése pedig január közepén engedélyt adott arra, hogy a felvételt közzétegyük. Az ellátottak harmada és a dolgozók fele táncolt, a koreográfiát Krisztina tanította be öt hét alatt. A délutánonként tartott félórás próbák egyben csapatépítésre is alkalmasak voltak, remekül éreztük magunkat, sokat nevettünk.

Örömmel csatlakozott a lesencetomaji intézmény a népszerű nemzetközi kihíváshoz
Fotó: intézet

- A feszültség levezetésének jó módja volt, ahogy korábban alkalmanként a táncos programok szintén kedvező hatással voltak mindenkire. A mostani kihívásnak eleget téve azonban biztosra vehetjük, hogy a jövőben még többet táncolunk, az ellátottak szívesen vesznek részt minden zenés, táncos eseményen. Néhányan egészségi állapotuk miatt csak nézőként voltak jelen, mégsem hagytak volna ki egyetlen próbát sem, örömmel kísérték figyelemmel a tánctanulást, élvezték a látványt, jó hatással volt rájuk is a zene. Izgalommal várták a felvétel rögzítését, amelyben Bolla Róbert és Dézsi Richárd volt a segítségünkre. Maga a tánc pedig minden bizonnyal példaértékű. Az intézmény telephelyein már készülnek követni bennünket – mondta a részlegvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában