A szeretet első iskolája

2021.03.22. 11:00

Takáts István: Isten tervében kiemelten fontos a család

A család különleges helyet foglal el Isten tervében: a hit és a szeretet első iskolája a ránk álmodott életszerepek és életfeladatok beteljesítésében – hangsúlyozta Takáts István általános érseki helynök a családév nyitó szentmiséjén.

Laskovics Márió

Szent József liturgikus emléknapján nyitották meg a családévet a pápai Szent József-templomban

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Veszprémi főegyházmegye Szent József ünnepén, pénteken a pápai Szent József-templomban nyitotta meg a Ferenc pápa által meghirdetett Amoris laetitia (Szeretet öröme) családévet, amely 2022 júniusában a családok római világtalálkozójával ér majd véget.

A családév célja, hogy az öt éve megjelent apostoli buzdítás tartalmának elmélyítésével és gyakorlati megvalósításával új lendületet kapjon a családpasztoráció.

keresztút és a búcsúi szentmise főcelebránsa, Takáts István általános érseki helynök úgy nyilatkozott, Szent József liturgikus emléknapján, az egyház védőszentjének ajánlott, december 8. óta tartó szentévben kezdődött meg a családév. A két szentév jelentésében és üzenetében is összefonódik.

Takáts István a pápai nyitó szentmisén
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Isten olyan fontosnak tartotta a család intézményét, hogy amikor látható alakban eljött hozzánk, a családot választotta ennek színteréül, és megajándékozott minket a reménnyel, amely megmutatja szeretetét: gyermekként kiszolgáltatja magát nekünk. Az ember az Isten esélye, mert a szerető Isten nem helyettünk és nélkülünk, hanem velünk és általunk tenné meg szeretetének művét. Ha Krisztus köré nem alkotott volna burkot Szent József és Szűz Mária védelmező, gyengéden féltő szeretete, akkor a világ fonáksága, gyűlölete szétzúzta volna. Isten tervében kiemelkedő helyen van a család, a hit és a szeretet első iskolája, melyben azzá tudunk válni, akivé Isten megálmodott. E szerető közegből az életbe kilépve is egészséges, szeretetre képes emberek lehetünk, el tudunk köteleződni. A családban megélt sérülések viszont egy életre megjelölő sebeket okozhatnak – hangsúlyozta Takáts István atya.

A családot megtartó külső erők az alapjait megkérdőjelező világszemlélet okán gyakorlatilag megszűntek. Éppen ezért fontos a belső megtartó erőkre figyelni, a férfi és a nő külön világát, egymás szeretetnyelvét megismerve, a konfliktuskezelést megtanulva – jegyezte meg az általános érseki helynök, aki szentbeszédében Szent József atyai alakjáról is szólt.

– József hallgatag szent, hiszen az evangéliumok nem őriztek meg semmit az életéből, egyedül a csendesen jelen lévő, védelmezőn szerető szolgálata ismert. Ez azonban megtaníthat minket arra, hogy ott, ahol élünk, főszereplők vagyunk Isten tervében, akkor is, ha ez nem látványos, ha hűségünk csak abból áll, hogy feladatainkat teljesítjük. Isten ajándékai vagyunk, s a szeretetet, amit adunk, senki más nem tudja adni. Ez alapján újragondolhatjuk szeretetkapcsolati hivatásainkat, miközben elhihetjük, a valóság több, mint az álmaink. Az Istenhez vezető legrövidebb út a másik ember. Jó lenne mindig az életet választani, ahogy József tette – emelte ki Takáts István atya.

Szent József liturgikus emléknapján nyitották meg a családévet a pápai Szent József-templomban
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közölte: a család szerepének és jelentőségének megerősítésére nagy szükség van most, amikor tapasztaljuk, hogy a család intézményét, a férfi és nő közötti életszövetségre épülő közösséget folyamatos ideológiai támadások érik. A válások magas aránya, a sok abortusz és a fogamzásellenesség mindezen családromboló erők következményei. Fel kell fedeznünk, hogy a Szentírás tanítása szerinti hagyományos családmodell a mai társadalom számára milyen egyedülálló és rendkívüli erőforrást jelent – mutatott rá a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, arra híva mindenkit, hogy vegyünk részt a családév folyamán szervezett lelkipásztori kezdeményezésekben. Állítsuk újra magunk elé a házastársi és családi szeretet eszményét, mert a családok nyitják meg számunkra a remény távlatait. Legyen keresztény küldetésünk, az evangelizáció forrása a családunkban megélt szeretet öröme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában