órákon át főzik

2021.04.01. 11:00

Így lesz finom a hagyományos papkeszi sonka

Hagyományos recept alapján, udvari üstben, válogatott fűszerekkel főzik hosszú órákon át a húsvéti sonkát, csülköt a papkeszi Sári Sonkánál.

Kovács Erika

20210331 Papkeszi, Tóth Andrea és Sári Gyuláné Emma néni hagyományos receptúra alapján főzi a házi sonkát húsvétra. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A legfontosabb a minőségi hús, a hagyomány és a türelem – hangsúlyozta Sári Gyula őstermelő a húsvéti sonkafőzésről, ami náluk édesanyja, Emma néni régi receptje alapján történik.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Eszerint a főzés előtti este hideg vízbe teszik a csülköt vagy a sonkát, ezt reggel öntik le a húsról. Ekkor új lébe teszik a finomságokat, és a vizet lassan, 10-15 perc alatt felfőzik, majd ezt a vizet is leöntik, hogy csökkenjen a hús sótartalma. Ezután kerül minden a végleges főzővízbe, amely ellepi a sonkát, csülköt. A húshoz bőven tesznek fokhagymát, babérlevelet és egész borsot. Ők a náluk megszokott hagyomány szerint udvari üstben főznek, melyet csaknem teljesen lefednek. Lassú tűzön, négy-öt órán át „gyöngyözik” a húsvéti asztalra való, amit közben többször megnéznek.

Tóth Andrea már főzi a húsvéti sonkát a Sári-farmon
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Arra figyelni kell, hogy a hús ne legyen túlzottan puha, de kemény se maradjon. Sári Gyula javasolta, az ünnep alatt tartsuk a főzővízben a húst, hogy ne száradjon ki. Így lesz tökéletes a húsvéti asztal kínálata, amelyre ők frissen reszelt tormát, házi kalácsot is tesznek.

Az őstermelő szerint a legfontosabb a minőségi alapanyag, így ők arra is ügyelnek, mit esznek az állataik, és a húst is gondosan, nagy szak­értelemmel dolgozzák fel, illetve füstölik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában