Szeszélyes évszakok

2021.04.14. 07:00

Szokatlan, de nem példa nélküli a mostanihoz hasonló időjárás

Havas esővel és fagypont körüli hőmérsékletekkel érkezett egy hidegfront az aszályos időszak után. A hűvösebb időjárás a jövő hét elejéig is kitarthat – közölte Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

20210413 Veszprém, Illusztráció jellegű fotó az időjárásról. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

A szakember kiemelte, a keddi hideg nem számít rendkívülinek ebben az időszakban. A következő napokban folytatódik az átlagosnál mintegy öt fokkal hűvösebb időjárás. A reggeli minimumok szombatig nulla és plusz három fok között alakulnak, de a szélvédett helyeken és a Bakonyban fagy is előfordulhat – mondta Kovács Győző. Hozzátette, a délutáni maximumok tíz fok közelében várhatók.

Az előrejelzések szerint jövő héten átlagos áprilisi időjárás, valamint szinte mindennap több-kevesebb csapadék várható.

– „Áprilisban hét tél, hét nyár” – tartja a népi jövendölés, ami a hónap szeszélyes, változékony időjárására utal. Példa erre az idei április is, amikor 1-jén nyárias idő volt, majd hózáporokkal tarkított téli napok jöttek, reggeli fagyokkal és 5–8 fokos délutáni hőmérsékletekkel – részletezte Kovács Győző. A havazás és a hózápor már ritkább ilyenkor, de nem példa nélküli. – Legutóbb 2017-ben jegyeztünk fel áprilisi havazást Veszprémben, de négy-öt évente 1–3 havazásos nap előfordul, ami inkább gyenge havas esőt vagy rövid ideig tartó hó­záport jelent.

A Bakonyban ennél gyakrabban havazik ilyenkor, és ott kialakulhat néhány centiméteres hótakaró is. Az utóbbi évtizedekben 1977. április 1-jén mértek Veszprémben négy centiméteres hóvastagságot, de ez másnapra elolvadt – fejtette ki a meteorológus. Hozzátette, hogy a feljegyzések szerint 1913-ban igazán rendkívüli időjárás köszöntött be áprilisban: a hónap közepén Veszprém megyében mínusz 2, mínusz 5 fokig süllyedt a hőmérséklet, 15–30 centiméteres hótakaró és méteres hófúvások alakultak ki, ami miatt a Pesti Hírlap korabeli cikke szerint a szőlőültetvények és a gyümölcsösök szinte teljesen elfagytak.

A meteorológus arra is kitért, hogy a hétfőn és kedden érkezett csapadék egy hosszú aszályos időszakot követett. Kovács Győző kérdésünkre közölte: a tavalyi éves csapadékösszeg 100 milliméterrel maradt el a sokévi átlagtól a repülőtéri mérései szerint, majd a szokásosnál kevesebb csapadék hullott idén januárban (a megszokott mennyiség kétharmada), februárban (az át- lagos háromnegyede) és márciusban (mindössze hét milliméter, a szokásos ötöde) is.

A szakember szerint hosszabb távon április 10-ig mintegy 150 milliméterre tehető a csapadékhiány, amit az e heti csapadék csak kismértékben enyhít.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/teli-napra-ebredt-veszprem-megye-4569037/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában