a szökőkutak városa

2021.05.16. 09:00

Elképesztő látvány! Ismét csobognak a szökőkutak Veszprémben

Május 1-jétől ismét csobognak a veszprémi szökőkutak. A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. rendszeresen takarítja őket, ám fürdésre és emberi fogyasztásra a víz alkalmatlan!

Horváth Virág

Ennek ellenére gyönyörű látványt nyújtanak és elképesztő történetük van!

Fortuna-kút (Fortuna udvar)

Mihály Gábor: 'Munkássága érzékenyen sokrétű. Márványba álmodta a „Galambok”-at, terrakottában valósította meg a „Mecklenburgi mén”-t, mindkettőt a nyugalom öblösen, gömbölydeden megnyugtató formáival. Ez a gömbméltóság bőségének és egészséges szemléletének hitből is fakadó szobrászi eredménye, mely egyénisége. Ez az értékrend és magatartás nyilvánul meg a „Fortuna kút”-jában, melyet 1988-ban Veszprémben avattak fel.

Három Grácia csobogó (Kossuth utca)

Veszprém egyik legismertebb és legkedveltebb köztéri alkotása. A bronz szoboralakokról lefolyó víz a gyűjtőmedencébe kerül, a szobor körül kőből faragott mobil ülőalkalmatosságok vannak.

2007-re a medencét átalakították, a korábbi enyhe mélyedés helyett peremmel ellátott területet alakítottak ki, állítólag feszített víztükörrel, azonban az ízléses, macskaköves borítás, tehát a kialakítás eredeti jellege megmaradt. 2004 óta időkapcsolóval a nappali időszakra korlátozták a kút üzemét, a víz májustól októberig zubog a csobogóból.

„...Eurünomé, aki Okeanosznak a lánya, a kedves, három lánynak az anyja, a széparcú Kháriszoknak, Aglaié és Euphroszüné s Tháliáé ez a három. Szempillájuk alól szerelem pereg olvatagon le, és minden pillantásuk szépséges igézet.”

A kivétel: nemcsak gyönyörű, de ihatunk is belőle! A Gizella-ivókút (Gizella-udvar)

A Gizella ivókút a veszprémi belváros rekonstrukciója során készült, amikor a néhány megmaradt régi ház közé a környezetbe többnyire jól illeszkedő újakat építettek és ezek hátsó frontjait, udvarait összekötötték: parkosított, szinteltolásokkal, lépcsőkkel összekötött bevásárlóudvarokat hoztak létre.

A kút anyaga kerámia, 2005-ben rekonstruálták. Óvatosan lebontották és intelligenssé tették, ami nem azt jelenti, hogy „leköpi” a rossz szándékkal közeledőket, azt viszont igen, hogy csak a nappali időszakban ad vizet, éjszaka takarékossági okokból nem működik.

És íme, a nyári időszak hírnökei:

 

 

Önnek melyik a kedvenc csobogója? Ossza meg velünk élményeit, fotóit a [email protected]-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában