Tulipánvirágzás idején – Készüljünk jövőre is csodás kiskerttel!

A tulipánok egy része már elvirágzott, de a hagymák megfelelő termőhelyen akár három évig is maradhatnak bolygatás nélkül.

Tóth B. Zsuzsa

A tulipán hagymája három, a jácinté még több évig egy helyen maradhat, nem kell őket felszedni

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közben a kisebbek megnőnek, sarjhagymák keletkeznek. Egyre több virág lesz az ágyásban. Az elnyílt virágokat majd közvetlenül a virág alatt törjük le, különben a megtermékenyült magházban új magok képződnek, és ezek beérlelése a hagymától sok tápanyagot von el. Így viszont segíthetjük a hagyma tápanyagokkal való feltöltődését, és megakadályozhatjuk a vírusfertőzés terjedését. A virág szárából és a levelekből a hagymába húzódnak a táp­anyagok. A szárak majd elszáradnak őszig.

A tulipán hagymája három, a jácinté még több évig egy helyen maradhat,
nem kell őket felszedni Fotó: Shutterstock

Három év elteltével szedjük fel a hagymákat virágzás után, mikor a levelek is kezdenek már száradni, majd tároljuk hűvös helyen addig, míg újra nem ültetjük el, körülbelül augusztus végén. A jácintok viszont ennél több évig is a helyükön maradhatnak. Nem fagy meg a hagymájuk, de a virágok évről évre kisebbek és ritkábbak lesznek. A színük és az illatuk nem változik. Ha már nagyon elszaporodtak, akkor szedjük csak fel, addig ne bolygassuk, mert a tavaszi hagymások, a nárcisz, a gyöngyike és a császárkorona szeret évekig egy helyen maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában