Idén is megrendezték a Szent Ivó-napi jogászmisét

Katolikus templomban nem mindennapos a taps, ám akik jelen voltak a Szent Ivó-napi jogászmisén a ferences templomban, helyénvalónak érezték a tetszés ilyen megnyilvánulását. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Veszprémi Csoportja immár hetedik alkalommal hívta a templomba a hívő jogászokat, illetve, ha a tavalyi, online szertartást is ide számítjuk, az idei volt a nyolcadik.

Őrsi Ágnes

Isten arra hív, hogy nézzünk a dolgok mélyére, és próbáljunk megfelelni egy egyetemes igazságnak – mondta szentbeszédében Gájer László atya

Nemcsak a városból, az ország más településeiről is többen fogadták el az invitálást. Márfi Gyula nyugalmazott érsek is kedves ismerősként üdvözölte a főcelebránst, akit Udvarhelyi Olivér veszprémi KÉSZ elnök mutatott be.

Gájer László 1983-ban született Szombathelyen, 2002–2007 között a Pázmány Egyetemen tanult katolikus teológiát, ugyanott szerzett teológiai doktori fokozatot 2013-ban, majd 2020-ban politikaelméleti doktori fokozatot. Katolikus pappá 2008-ban szentelték Esztergomban. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye különböző plébániáin, többek között a Szent István-bazilikában volt káplán. 2011 óta a főegyházmegye érseki bíróságának bírája, dolgozott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek személyi titkáraként, oktat az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, és tanszékvezető a Pázmány Egyetem Hittudományi Karán.

A vendég, aki nemcsak magasan képzett tudós, de fiatal korához illően a közösségi médiát is használja a hívekkel való kapcsolattartásra, szentbeszédében arról szólt, hogy keresztényként mennyire nehéz a világban maradni, és azt úgy értelmezni, hogy minden gondolatunkon, cselekedetünkön átsüssön az igazság. Hívő ember számára minden foglalkozásra igaz ez, különösen a jogászokéra. Sokszor nehéz eldönteni, mi az igazság, kinek van igaza, néha a figyelmes ember sem tud bölcs döntést hozni.

Isten arra hív, hogy nézzünk a dolgok mélyére, és próbáljunk megfelelni egy egyetemes igazságnak – mondta szentbeszédében Gájer László atya

Éppen ezért kell újra és újra lelkiismeret-vizsgálatot tartani, hogy feltárhassuk a valóság összefüggései mögött a mélyebb igazságot, Isten akaratát. Az irányító erő mindig a belső figyelem, a közjóra irányuló erkölcsi keresés kell hogy legyen. Ahogy fogalmazott, az igazság, a jog a lélek a testben. Nem mindenki rendelkezik a hit igazságával; a hit ajándék – Isten arra hív, hogy nézzünk a dolgok mélyére, és próbáljunk megfelelni egy egyetemes igazságnak. A hit, az igazságkeresés gazdag horizontját kínálja akkor is, ha jogi szempontból keressük.

– XVI. Benedek pápa meggyőződése is az, hogy a hit, a vallás bizonyossága az erkölcs – újra és újra felül kell bírálnunk magunkat. Ahogy az élet, az igazságkeresés sem statikus, akár egy peres ügyben keressük az igazságot. Az erkölcsi keresés is dinamikus mozgásban van, ez ad eligazítást az életben – foglalta össze szentbeszéde üzenetét Gájer László atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában