A Vértes után idén a Bakonyban gurulnak a pázmándi veteránok

Tizenkét éve hagyomány, hogy a Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület minden év júliusának második szombatján veterános találkozót szervez. Idén azonban rögös volt az idáig vezető út.

Elekes Gergő

Kerkuska Csabától, az egyesület elnökétől megtudtuk, az előző évekkel ellentétben, ahol már januárban megindult a szervezés, idén nagyon rövid idő állt rendelkezésükre, sokáig kérdőjeles volt, hogy egyáltalán megtartható lesz-e a program. Miután a járványhelyzet engedte az 500 fő alatti kültéri rendezvények megtartását, nagyjából másfél hónapjuk volt előkészíteni a túrát.

– Idén is csillagtúrával készülünk. Reggel 8 órától gyülekeznek majd a járművek Fehérvárcsurgón. Sokáig úgy volt, hogy a kastélytól indulunk, ám az esküvői szezon berobbanása miatt erre végül nem kerülhetett sor. Mindezt nemrég tudtam meg, és egy csapásra kérdőjelessé vált minden. Temesvári Krisztián polgármester segítségének köszönhetően azonban a start helyszíne maradt Csurgó. A Tölgyfa étteremmel szembeni parkolóban lesz a rajt, ahonnan 9 órától, 2-3 perces intervallumokban fogjuk indítani a veteránokat, persze természetesen csak azután, hogy Kápolnásnyék és Velence plébánosától, Récsei Norbert atyától a hagyományos áldást mindannyian megkapják.

Különlegességekre idén is számíthatunk Fotó: Elekes Gergő/feol.hu

Idén egy 100 km-es túra várja a résztvevőket, csupa játékos feladattal, melyek egy részét maguk a települések önkormányzatai szervezik. A feladatok során a versenyzőknek nemcsak a tudásukra, de a megfigyelő képességükre is szükségük lesz. Amíg 2020-ban a Vértes, úgy idén a Bakony szépségei kísérik végig útjukat, melyet egy gondosan összekészített itiner segítségével tesznek meg. És ha már útvonal: a csapat Fehérvárcsurgóról indul, majd érinteni fogják Bodajkot, Balinkán keresztül egészen Zircig haladnak, ahol megtekintik a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának gépkiállítását és a Bakonyi Természettudományi Múzeumot, köszönhetően Hevesiné Németh Marianna zirci turisztikai referens segítségének. Innen Olaszfalu következik, majd a tési szélmalmok irányába indulnak, végül Várpalotán keresztül térnek vissza Fehérvárcsurgóra. Mindez nagyjából 3,5-4 órát fog igénybe venni. Az összes jármű egyszerre a startnál és a célban lesz látható, ahol az autók tulajdonosai – ahogy az már az évek során megszokottá vált – igyekeznek járműveik korához megfelelően öltözködni.

– Maximum 60 jármű és 120 fő jelentkezését várjuk, ennyi az a szám, amit még biztonságosan le lehet koordinálni. Ebben hatalmas segítséget kapunk az önkormányzatok polgárőreitől, illetve a rendőrségtől. A túra természetesen a járványügyi előírások figyelembe vételével kerül lebonyolításra, a beltéri helyszíneken mindenkinek kötelező lesz a maszkhasználat, ahol lehet, ott pedig kézfertőtlenítőket helyezünk ki. A jelentkezés hamarosan indul, aki részt venne veteránjával a túrán, az a Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesületnél regisztrálhat. Természetesen, aki nézőként csodálná meg a gépcsodákat, azokat is szeretettel várjuk.

Az eseménynek azonban van egy szomorú apropója is.

– Egy ilyen túra megszervezése rengeteg stresszel, munkával, idővel jár, az elmúlt egy hónapban háromszor-négyszer jártam végig a tervezett útvonalakat, egyeztettem a településekkel. Úgy jártam, mint az öreg autók: megfáradtam, az egészségemre pedig igyekszem minél jobban vigyázni már. Emiatt az idei túra lesz az utolsó, amint én szervezek, szeretném átadni a stafétát a fiatalabb korosztálynak. Persze tudom, hogy 12 év munkáját nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra abbahagyni, az egyesület továbbra is élni fog!

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában