Mezítláb akarsz járkálni Veszprémben? – Akkor ezt ki kell próbálnod

A betonhoz és aszfalthoz szokott lábunknak igazán felüdülést jelenthet a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kneipp-ösvények.

Pár hónappal ezelőtt végre Veszprémben is lehetőség nyílt ennek a különlegesgének a kipróbálására.

Mi is az a Kneipp-ösvény?

Kitalálója Sebastian Kneipp német pap, aki elkötelezett híve volt a természetgyógyászatnak. Az általa kitalált gyalogospályán vagy ösvényen különböző természetes felületű részek váltakoznak – a kavicsos, köves, zúzottköves részek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok – eltérően masszírozva a talp reflexpontjait, természetes talpmasszásként serkentve a vérkeringést és az anyagcserét.

A veszprémi ösvényt tavaly télen adták át, erről oldalunk is beszámolt. A Cholnoky Jenő utcában, a körfogalom közelében találhatjuk meg. Mivel mostanra megjött a jóidő, így bátorkodtunk mi is ledobni a cipőt és végigjártuk a szakaszt.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az ösvény környezete kellemesen fásított, a kánikulában is igazi felüdülést jelet. A területen több színes bútor és egy asztal is található, ahol kellemesen hűsölhetünk.

Dobjuk le a cipőt és irány az ösvény

Az első rész sima térkő, ez talán még a feladattól vonakodóknak sem okoz problémát. Igaz a nyári kánikulában nagyon felmelegedhetnek, de még kibírható.

Utána apróbb kavicsok következnek. Attól nem kell félnünk, hogy ez megvágja a talpunkat, de erővel ne ugorjuk rá, maradjunk a sima sétánál.
A következő szakasz valószínűleg a nyári, tengerparti élményeiket fogja az eszünkbe juttatni, kellemes homokon mehetünk végig.
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

És, hogy maradjunk a tengeri környezetnél a homok után nagyobb, lekerekített követ következnek, amelyek kellemes masszírozzák a talpunkat.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ezután apró kavicsok következnek, amelyek meglepően kellemes élményt nyújtanak, mintha finoman nyomkodnák a bőrünket.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A farönkökből álló rész érzésre nem sokban különbözik az első, kockaköves szakasztól, viszont ezek kevésbé melegednek fel.

Eljutottunk a tobozokig. Sokan valószínűleg ezen a szakaszon ijednek meg, hiszen a bökős, szűrős termények első ránézésre nem tűnnek túl bőrbarátnak. Rájuk lépve viszont meglepődve tapasztalatuk, hogy puhák és kifejezetten kellemes rajtuk a séta.
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A következő két szakasz anyagjai már ismerősek lehetnek: ismét homok, majd apró kavicsok jönnek.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ezen átlépve puha fakérgen haladhatunk, mintha csak egy erdőben sétálnánk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Zárásként még egy murvás és egy a már elején megismert térköves rész a levezető. Mire a végére érünk érezni lehet a talpunkban kifejtett hatását a sétának: kellemes, bizsergető érzés járja át a lábfejünket. Csak egy dolgot sajnálunk: túl rövid a szakasz, szívesen sétálnék még hosszan a különböző felületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában