Veszprém megyeiek kézműveskednek az egyesületben

Regionális jelleggel is működik – jó szakmai hírnevüknek és közösségi életüknek köszönhetően – a Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Palotavárosban, a tízemeletes panelházak tövében – az azok építésekor szerveződött kezdeményezésnek köszönhetően megmaradt – a Rác utca őrzi a 17–18. században itt élt szerb iparosok, kézművesek emlékét, hagyományait.

Egyedi üvegékszerek készülnek, mutatja Dobrovitz Klára
Fotó: Müller Anikó Hanga

A mára skanzenné vált utcácska egyik házában működik az egyesület alkotóháza, mely a népi kézműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárháza. Sok műhelyük van, így vászonszövés, asszonyműhely, gyöngyfűző, bőrműves, fafaragó, kárpitszövő, fonalvarázs, üvegékszer-készítő. Utóbbi foglalkozásait megyénkbeliek is látogatják, Veszprémből, Szentkirályszabadjáról, Zircről, Kádártáról, Nagyvázsonyból is. A műhelyvezető Dobrovitz Klára üvegműves vezetésével a résztvevők fusing, azaz kiskemencés üvegolvasztás technikával készítenek egyedi, varázslatos ékszereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában