Az esküvői öltönyök divatja nagyot változott

Újra dübörög az esküvői szezon, ennek pedig a ruhaüzletek is érzik a hatását. Sokan az utolsó pillanatban, kapkodva próbálnak dönteni, mit is húzzanak magukra a nagy napon. Mégsem kell kompromisszumot kötni: ami elegáns, az lehet egyúttal kényelmes is.

Tóth B. Zsuzsa

A jó esküvői öltöny nemcsak szép, elegáns, hanem kényelmes is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Amióta bejelentették, hogy teljeskörűen engedélyezik az esküvőket, három-négyszer annyian érdeklődnek az öltönyök iránt. Már korábban is sejthető volt, hogy így lesz: az emberek igyekeznek a nyári hónapokba belesűríteni a lagzikat, hiszen egyelőre nem tudni, mit hoz az ősz – meséli Szász Imre és Németh Ádám, az egyik neves hazai öltönyház két ügyvezetője. De vajon mennyiért vásárolnak öltönyt a magyar vőlegények?

– Elmondható, hogy a magyarok átlagosan 100-120 ezer forint közötti összeget költenek az esküvői öltönyre, de egyesek 180 ezret is rászánnak. Ebben általában már a cipő, az ing, a nyakkendő is benne szokott lenni – mondja Németh Ádám.

A háromrészes öltönyök már 2020 végétől reneszánszukat élik, a nyári melegben pedig különösen jó választást jelenthetnek, hiszen sokan nem akarják az esküvőn végig hordani a zakót – elég, ha csupán a fotózáshoz veszik fel.

A népszerű színek és formák érezhetően változtak a vírushelyzet hatására. A vőlegény, a menyasszony és a násznép is engedett a konzervatív viseletekből, és egyre bátrabban kísérleteznek újdonságokkal. Az esküvői divat lazulásának oka a szakértők szerint, hogy a hosszú bezártság után más jelentőséget kaptak a menyegzők: kötelező protokollprogram helyett bensőségesebb családi eseményként tekintünk rájuk. Ennek tükrében nagyon keresettek a kockás öltönyök, amelyek külföldön már jó pár éve trendinek számítanak. Emellett a zöld, a bordó is jól megy, de az örök klasszikus még mindig a kék szín.

– Megéri egy kicsit merészebbnek lenni és kísérletezni! Vannak rózsaszín, bézs, korallszínű öltönyök is a boltokban, amelyek sokkal jobban állhatnak, ha sikerül rávenni a férfiakat arra, hogy felpróbálják őket. Néha van, aki egy szürke öltönyt keres, aztán egy drappal távozik. Nálunk fontos szempont, hogy egy öltöny ne legyen túldíszített, így a későbbiekben is szívesen hordja az ember – magyarázza Szász Imre.

A jó esküvői öltöny nemcsak szép, elegáns, hanem kényelmes is Fotó: Shutterstock

Mit érdemes tudnunk, mielőtt öltönyt választanánk az esküvőnkre?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne törődjünk bele, ha nem érezzük magunkat jól az esküvőre választott öltözetben – az öltönynek ugyanis nem szabad disz­komfortot okoznia.

– A jó öltöny nem kényelmetlen! Pláne, ha kifejezetten személyre alakítják, hiszen akkor lesz igazán a vevő sajátja. Fontos, hogy az öltöny színe harmonizáljon a menyasszonyi ruhával a fotókon, a legjobb, ha annak a kiegészítő színe. Ügyeljünk arra is, hogy az öv és a cipő is passzoljon egymáshoz – hívja fel rá a figyelmet Németh Ádám, míg Szász Imre arra figyelmeztet, hogy rendeljük meg időben a ruhadarabot.

– Érdemes legkésőbb az esküvő előtt egy hónappal kiválasztani, hogy időben megérkezzen – mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában