hirdetés

2021.08.13. 12:32

Kézbe vettük az LG Velvet mobiltelefonját

Az LG Velvet a 2020-as esztendő egyik nagy dobásának ígérkezett, hiszen a gyártó nem kisebb célt tűzött ki maga elő, mint a mobil üzletág renoméjának helyreállítását, illetve a G-széria leváltását. Talán éppen ezért egyfajta továbbfejlesztést látunk, mintsem alapjaiban megálmodott új verziót.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy az LG mobilokat számos blama érte a kilenc évvel ezelőtti Optimus G bevetése óta. A legbotrányosabb a kijelző-ragasztás hibája volt, de a térerő és üzemidő kapcsán jelentkező problémák is rombolták az LG mobil üzletág renoméját. Nem meglepő, hogy a gyártó minden eszközt megragad a hibák feledtetésre, akár a széria átnevezését is.

Az LG jelentős hírverést rendezett a 2020-as megjelenés előtt, ahol rendszerint a Velvet külsejét igyekezett kiemelni. Ha szemügyre vesszük a készüléket, azonnal feltűnik az igényes minimalista dizájn, amit tükröződő fényes hátlappal tettek különlegessé. A megoldást egyedinek nem nevezhetjük, hiszen a Huawei különböző készülékei esetében hasonló dizájnokkal találkozunk, az összhatás azonban szinte tökéletes. Az élen végigfutó alumíniumkeret prémiumhatást kölcsönös a Velvetnek, ami a fekete kávával egyesek számára kissé szokatlannak hathat.

A dizájn tekintetében egyetlen panaszunk lehet, az pedig az anyaghasználat, illetve annak kiképzése. Noha a készülék minőségi anyagok felhasználásával készül, ráadásul az hosszú keskeny test kiváló ergonómiai tulajdonságokat kölcsönöz neki, kézben tartva kifejezetten csúszósnak érezhetjük. Ezen a problémán persze segít egy megfelelő tok, de összességében negatívumként kell elkönyvelnünk.

A Velvet 6,8 inch képátmérővel rendelkezik, illetve 1080x2460 pixel felbontás gondoskodik az éles megjelenítésről – nem csúcskategóriás képpontsűrűség, de teljesen elfogadható ebben az árkategóriában. A P-OLED technológiának köszönhetően a színekre és a feketére sem lehet panaszunk. A kijelző tekintetében kizárólag a képfrissítés sebessége kapcsán lehet némi hiányérzetünk, a 60 Hz-nél talán erősebb panel is érkezhetett volna.

Mindenképpen szót érdemel a készülék IP68-as védelme. Ez a szám azt jelenti, hogy a Velvet kifejezetten víz- és porálló; a gyártó közlése szerint másfél méter mélységig fél óráig tűri a merülést. A készülék rendelkezik egy MIL-STD-810G minősítéssel is, vagyis bizonyos mértékig ütésállónak mondható; fontos megjegyezni, hogy ez az érték kisebb behatások elleni védelmet jelent, ami elsősorban a Gorilla Glass 5 elő- és hátlapnak köszönhető, kalapáccsal ne teszteljük!

Az Európában – és a világ sok országában – elérhető 4G-s verzió Snapdragon 845 rendszerchippel rendelkezik, ami a 765G-hez képest erősebb többmagos CPU-teljesítményt kínál, négy memóriasávot használ, viszont kisebb a RAM maximális órajele, illetve az adatkommunikációs képességei is gyengébbek. A szoftveres támogatást az Android 10-es verziója biztosítja.

Nem mehetünk el szó nélkül a kamerák mellett sem.

A Velvet hátlapján három darab kamerát láthatunk, ám ezek közül az egyik kizárólag mélységadatokat dolgoz fel, így valójában egy kétkamerás mobilról beszélhetünk. A 48 megapixeles hátlapi kamera optimális használata 4-1-es pixel binninggel 12 megapixeles fotók készítése esetén lehetséges.

A gyártó igyekezett megfelelő akkumulátorkapacitást biztosítani, ez sikerült is; a 4300 mAh kapacitás hozzávetőlegesen 12 órányi aktív böngészésre elegendő, átlagos használat esetén minden másnap kell majd töltenünk a készüléket. Az egyetlen negatívum e téren a viszonylag lassú töltés; teljes merüléstől a 100%-os töltöttségig nagyjából két óra 15 percre van szükség.

Összességében elmondható, hogy az LG Velvet egy igényes megjelenésű korrekt készülék, ami a jelenlegi piaci árával számolva jó ár-érték arányt képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában