Eljött az ültetés ideje

Ősszel sem kell üresen hagyni az ágyásokat a kertben, több zöldségfélét ültethetünk.

Tóth B. Zsuzsa

A kelbimbó nyáron elvetett magjából mostanra palánta nőtt, azt még elültethetjük, télen pedig folyamatosan szedhetjük majd

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mivel ilyenkor még meleg a talaj, de már több a csapadék, mint nyáron, és hűvösebbek az éjszakák, így könnyebben megmarad az ültetéskori nedvesség. Kevesebb a gyom, a kártevők száma is lecsökken. Az ősszel vetett növények a talajfelszín közelében maradva próbálják megtartani a meleget, ezért már nem nőnek magasra. Ősszel érdemes ültetni például kelkáposztát, répát, brokkolit, retket, spenótot, karalábét, fehérrépát. A kelbimbó és a leveles kel teljesen fagyálló, nem kell egyszerre betakarítani őket, hanem csak annyit, amennyit a háztartásban rövid időn belül feldolgozunk, ültessünk azt is. Ezek meglehetősen vízigényes növények, ezért, ha a következő hetekben nem hull elegendő eső, akkor rendszeres öntözésre van szükségük. A káposztaféléket gyakran megtámadják a különböző levéltetvek, amelyek ellen a védekezésre fel kell készülni.

A kelbimbó nyáron elvetett magjából mostanra palánta nőtt, azt még elültethetjük, télen pedig folyamatosan szedhetjük majd Fotó: Shutterstock

Megtehetjük azt áztatott csalán levével is, de időben kezdjük el a permetezést, amelyet néhány naponta ismételjünk. Ültethetünk vagy vethetünk salátát, és a dughagyma is jól jön majd tavasszal a reggelihez. Az ágyásokat ürítsük ki, lazítsuk fel, lássuk el tápanyaggal, és mehetnek a földbe a zöldségmagok, palánták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában