Idén ünnepli alapítása hatvanadik évfordulóját a látássérültek Veszprém megyei egyesülete

Október 15. a fehér bot napja. A nemzetközi világnap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. Veszprém megyében mintegy kétezer súlyos látássérült ember él, közülük több mint 300-an tagjai a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének.

Molnár Sándor

A veszprémi téglamúzeumban nagyszerű élményekkel gazdagodtak az egyesület tagjai

Forrás: Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete

Csehné Huszics Márta, az egyesület elnöke elmondta, hogy egyrészt rendkívül fontosnak tartják a szemléletformálást, a többségi társadalom érzékenyítését. Másrészt szeretnének abban segíteni, hogy tagjaik a vakságból, a látássérülésből származó hátrányokat leküzdjék a mindennapokban.

Az elnök asszony megjegyezte, hogy a járványhelyzet még intenzívebben hatott az egyesületükre, mint az átlagemberekre. Komoly gondot okoz számukra az is, hogy az informatika rohamos fejlődésével például az ügyintézés, illetve az információszerzés áttevődik honlapokra és okoseszközökre, ami nagyszerű dolog, de nehézséget jelent a látássérült emberek számára. Sajnos ezen a területen az „akadálymentesítés” még nincs megfelelően megoldva. A mindennapok során pedig, például a fehér bottal közlekedők utcai tájékozódásának megkönnyítése érdekében jobb kommunikációra és nagyobb odafigyelésre lenne szükség egy-egy fejlesztésnél. Fontos lenne, hogy jobban figyelembe vegyék az akadálymentesített helyek kialakításakor az azokat ténylegesen használók véleményét is.

Igazi közösségformáló program volt a Teguláriumban tett látogatás Fotó: Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete

Komoly problémát jelent a látássérült gyermekek oktatása, nevelése is. Sajnos kevés az olyan szakember, aki segíteni tudná – kellő időráfordítással – a látássérült gyermek fejlesztését, hogy úgy tudjon haladni, ahogy ép társai, és be tudjon integrálódni a kortárs közösségbe.

Szomorú tapasztalat az is, hogy olykor a túlságosan óvó, féltő gondoskodás akadályozza a társadalmi beilleszkedést, illetve felnőttek esetében a rehabilitációt. Ezért amikor kiderül a látásprobléma, célszerű nem csak a látássérülteknek, hanem a szülőknek, családtagoknak is az egyesülettel minél előbb felvenni a kapcsolatot, hogy ne alakuljanak ki rossz beidegződések.

A foglalkoztatás területén sincsenek könnyű helyzetben. Nagyon nehéz a látás-, illetve hallássérülteket is elhelyezni a nyílt munkaerőpiacon. Viszont a tapasztalat szerint, ha sikerül elhelyezkedniük, akkor helytállnak és megbecsülik őket. Sajnos az olyan „védett munkakörök”, mint a telefonközpont-kezelő vagy gyógymasszőr nem állnak már úgy rendelkezésükre, mint korábban, pedig például a vak gyógymasszőrök kifejezetten elismertek voltak.

A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete, illetve jogelődje idén 60 éves, és ennek apropóján sok programot indítanak szerte a megyében. Tapolcán, Pápán, Ajkán, Várpalotán és Zircen is tartanak fehér bot napi rendezvényeket.

A veszprémi téglamúzeumban nagyszerű élményekkel gazdagodtak az egyesület tagjai Fotó: Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete

Veszprémben ebből az alkalomból október 21-én „Láthatatlan vacsora” keretében nyitnak a látó emberek irányába. A programon részt vevők megtapasztalják a látás hiányából eredő nehézségeket az étkezés és kommunikáció terén, valamint megismerkednek olyan látássérült személyekkel, akik sikeresen vették az akadályokat mindennapjaikban és munkájuk során is. Az első közösségformáló programjukon ellátogattak a Teguláriumba. Az ott dolgozók figyelmességének és felkészültségének köszönhetően fantasztikusan érezték magukat a résztvevők. Október 16-án egy régész sorstársuk, aki a közelmúltban vesztette el a látását, tart előadást a munkájáról és a múlt emlékeiről az egyesület tagjainak.

Szemléletformáló játszóházat is szerveznek fiataloknak az őszi szünetben az Agórában, majd november 3-án – hallássérült társaikkal együtt – a nyugdíjasklubok vezetőivel találkoznak. Mindezek mellett szerveznek egy teadélutánt is a Hatpont Rehabilitációs Központ képzésein részt vevőknek. A rehabilitációs központ által szervezett képzések hozzásegítik a súlyos látássérülteket az önálló életvitel kialakításához, illetve segítséget nyújtanak a látás elvesztése okozta traumák feldolgozásában, és az ügyintézésben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában