Helyezzük őket biztonságba!

2021.12.31. 11:30

Közel félmilliós a bírság, ha elszökik a házi kedvenc szilveszterkor

Akár 450 ezer forint bírsággal is járhat, ha az állat elkóborol a szilveszteri durrogtatáskor, ezért helyezzük őket biztonságba! Jó lenne, ha az emberek a tűzijátékra szánt pénzt inkább jótékony célra fordítanák, mert így a segítség mellett a környezetet is kímélnék, közölték az illetékesek.

Kovács Erika

Antal Laura ajkai állatmentő azt javasolta, helyezzük az állatokat biztonságba szilveszterkor, mert sokan nem élik túl, ha elkóborolnak a tűzijáték miatt

Forrás: Vahur Állatvédő Egyesület

Az új állatvédelmi törvény szerint "az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes ideje alatt az állat tartójának gondoskodni kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról, és törekedni kell az állat megnyugtatására".

Egy szakjogász közösségi oldalán kifejtette, az állatok biztonságáért a gazda a felelős. Ha nem figyel rájuk, és elszöknek az állatok a durrogtatás miatt, akkor nagyon jelentős bírságra számíthat. A jog ugyanis az állattartót teszi felelőssé az általa elvállalt jószágok biztonságáért. Így az állattartó által fizetendő pénzbírság minimálösszege 450 ezer forint, ha a kedvtelésből tartott állat, és 90 ezer forint, ha egyéb állat kiszökik a durrogtatások miatt. Egy veszprémi állatmentő azt mondta, azonnal jelentik a hatóságnak, ha kóbor állatot találnak. 

Antal Laura, az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte, a szilveszter az állatvédők és az állatok egyik legrettegettebb ünnepe. Nem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy mindenki vigyázzon az állataira, a kutyájára, mert a durrogtatás, a hangzavar, a fények nekik maga a pokol. Nagyon sok eb marad a chip hiánya miatt gyepmesteri telepeken, menhelyeken, civil állatvédőknél, és sajnos sokat elütnek. A legfontosabb, hogy helyezzük őket biztonságba, a házi kedvenceket és a többi állatot is! Kutyáknál ellenőrizzük a chip adatait, de legalább egy bilétát tegyünk rájuk az adatainkkal. Ne sétáltassuk a négylábút póráz nélkül. Szilveszterkor és újévkor pedig egyáltalán ne, vagy csak nagyon rövid ideig, mert bármikor előfordulhat durrogtatás. 

Forrás: Vahur Állatvédő Egyesület

Állatmentők javasolták, házi kedvenceinket játékkal lehet leginkább lenyugtatni. Elmondták, sokkal jobb lenne, ha az emberek a tűzijátékra szánt pénzt jótékony célra fordítanák, például állatmenhelyekre, mert így segítenének és a környezetet is kímélnék. Így jót tennének azokkal is, akik nem kedvelik a tűzijátékot, mert zavarja őket és félnek tőle. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában