A kézfogással kezdődik minden

2021.12.24. 07:00

Te ismerted ezeket a szabályokat? A társas érintkezés apró trükkjei

Sümeg Görög Ibolya protokollszakértő szerint a kézfogásnak sok apró szabálya van, érdemes tisztában lennünk azokkal.

Tóth B. Zsuzsanna

A szakértő szerint amennyiben csak férfiakról vagy csak nőkről van szó, az idősebb nyújtja a kezét. Amikor férfi és nő találkozik, a nő nyújtja a kezét, a férfi mutatkozik be. Kivéve, ha a megyünk valahova, mert akkor a fogadó fél nyújt kezet, ha férfi, akkor is. Díjátadáskor a díjátadó átadja a díjat és elsőnek gratulál, mindegy, hogy férfi vagy nő az illető. A férfi mindig feláll kézfogáskor, a nő vagy csak simán nyújtja a kezét, vagy ha tanult emberrel áll szemben, megemelkedik. Amennyiben asztalon keresztül vagyunk kénytelenek kezet fogni, az asztal vonalára merőlegesen, derékszögben nem nyújtunk kezet. Vagy asztal mellett, vagy, ha nincs más, akkor felette, de ferdén tesszük azt. 
 

Ha nem néz ránk, akivel kezet fognánk, tartsuk öt centivel a karja mellett a mi karunkat, akkor elkezdi azt keresgélni, felnéz, és már megvan a szemkontaktus. Ha az engem fogadó férfi nem meri nyújtani a kezét, akkor ránézek, aztán a kezére és vissza, és már nyújtja is a karját – mondta előadásán Görög Ibolya. 
 

Görög Ibolya hasznos tanácsokat adott Fotó: archív

Szólt arról is, hogy a puszilkodás inkább a nők között terjedt el, a magyar nők nehezebben fognak kezet egymással. 
– A puszilkodásnál valaki a legintimebb részemhez, az arcomhoz ér hozzá. Ha ezt nem szeretnénk, akkor amikor közeledik, fogjuk meg a vállát. Húzzuk odébb és sokáig nézzük. Akkor elfelejti, hogy nem volt puszi, és le van tudva az egész. 
 

Ha bármikor bárkit döntésre akarok bírni, normál magasságú asztalhoz kell leülni, egymással szemben, a karok könyöktől fent legyenek az asztalon. Ha a könyök lent van, akkor az jelzi, hogy már nem érdekli a téma az illetőt. Ha fent, akkor érdekli. 
Az étkezőasztalnál a család az asztalt ülje körül, a gyerek ne menjen el számítógépezni. Maradjon ott, amíg bárki is eszik – és aztán is. Szokjuk meg, hogy az asztalnál beszéljük meg a dolgokat. Az emberek ma már nehezen tudnak beszélgetni, ezt otthon kell megtanítani a gyereknek. Ha a gyerek valamit mond, akkor mi, felnőttek tudjunk kérdezni. Például azt, hogy na és akkor az hogyan történt? A téma kifejtése lehetőségét adjuk meg. Igyekezzünk minél többet beszélgetni, sajnos ma a kölcsönös kommunikációra kevés lehetőség van – szögezte le az előadó. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában