Olvasónk kérdezte

2022.04.30. 14:00

Szabad-e enni, inni az autóbuszon? Utánajártunk!

Az autóbuszokon, a Volánbusz járatain tilos fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani. A társaság szabályzata az élelmiszerszállítás feltételeire szintén kitér, ám vannak kivételek, például a cukorbetegekre vonatkozóan.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

- Utaztam a buszon, egyszer csak megszólalt a sofőr a mikrofonba, hogy ilyen és ilyen paragrafus szerint az autóbuszon tilos étkezni, enni és inni. Ez egy Pestről Füredre tartó járaton történt. Nagyon meglepett, annak ellenére, hogy akkor én épp nem ettem. Viszont előtte utaztam szintén egy helyközi járaton, Veszprém megyén belül, és egy almát megettem. Kifogásolható stílusban szólt rám a vezető, hogy azonnal fejezzem be, "nem igaz, hogy nem lehet kibírni evés nélkül az utazást". Ketten ültek a buszon rajtam kívül, nem zavartam senkit. Akkor nem is szóltam semmit a sofőrnek, de 45 éve utazom tömegközlekedéssel, sokszor gyerekekkel együtt, és ilyen rendelettel és stílussal még nem találkoztam. Balhét nem akarok csapni, de szerintem normálisan, rendes, emberi módon kellene az utasokat tájékoztatni. Szeretném megtudni, mióta és miért van érvényben ilyen szabály – ha igaz, hogy van –, és hol teszik közzé az erről szóló tájékoztatást, hol kellene erre figyelnie az utasoknak. Megjegyzem, aki cukorbeteg – mint én is – annak bármikor létszükséglet lehet az evés és az ivás, gyakran nem halaszthatja az utazás végére, bármennyire is felkészül arra. A diabéteszesekkel mindenképp kivételt kell tenni. Ezt hogyan oldja meg a busztársaság? – fordult kérésével szerkesztőségünkhöz olvasónk.

A Volánbusz Zrt. lapunknak küldött válasza szerint üzletszabályzata értelmében "az autóbuszon tilos fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani és csomagolatlan vagy nem visszazárhatóan nyitható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni, tartózkodni". Ez a cég honlapján elolvasható. Emellett az utasok figyelmét  az autóbuszok első ülései előtt található, a vezetőfülke hátulján jelzett piktogramokkal és tájékoztatóval igyekeznek felhívni az üzletszabályzatban foglaltakra. "Természetesen igyekszünk utasaink egészségi állapotára tekintettel lenni, amennyiben ezt előzetesen jelzik munkatársainknál, azonban ilyen esetben is arra kérjük őket, hogy lehetőség szerint tartsák be a Volánbusz utazási szabályzatában foglaltakat, és viselkedésükkel legyenek tekintettel utastársaikra" – áll a Naplóhoz eljuttatott közleményben. A társaság azt javasolja, hogy a kérdéseket, az észrevételeket a gyors ügyintézés érdekében közvetlenül a cégnek jelezzék a pontos dátum, időpont és járat megjelölésével. Minden beérkezett panaszt részletesen kivizsgálnak, hogy a tények alapos feltárásával az adott ügyet mindenki számára igazságosan, megnyugtatóan zárhassák le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában