Szeresd a magyart!

2022.05.07. 11:00

Diákoknak tartottak megyei hungarikumversenyt

A kislődi iskola pedagógusai már tizedik alkalommal szervezték meg a Szeresd a magyart! elnevezésű vetélkedést. A megyei hungarikumversenyen 12 általános iskola két hetedik és két nyolcadik osztályos tanulókból álló csapatai mérték össze tudásukat a Sobri Jóska Kalandparkban.

Molnár Sándor

A Vámosi Lencsék a tutajos ügyességi feladat közben a kalandparkban

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Igazán nagyszerű környezet és kellemes időjárás fogadta a már hagyományosan május első péntekjén megrendezett megyei hungarikumverseny mezőnyét. A diákoknak 12 állomáson kellett számot adni a tudásukról. Már a csapatnevek is magyarosak voltak, így találkozhattunk a Puli-pintyókkal, Erős Pistákkal, Vámosi Lencsékkel, Tiszavirágokkal, Túró Rudikkal, vagy például Négy Noszlopikummal is, akik azt is feladatul kapták, hogy egyenpólót készítsenek. 

A szervező tanárok úgy állították össze a programot, hogy minden feladat a hungarikumokról, szellemi, tárgyi értékeinkről szóljon, és erősítsék az összetartozást, a magyarságtudatot, de természetesen előfordultak ügyességi próbák is. A feladatok között szerepelt híres épületek, illetve régi használati tárgyak felismerése, puzzledarabokból az ország térképének kirakása, igaz-hamis játék 20 kérdéssel a hungarikumokról, mini exatlonváltó vagy tutajozás a kalandpark taván – miközben minél hosszabb héjat kellett egyben lefaragni egy almáról.

A csapatok két kilogramm krumplit, két hagymát és fél kiló kolbászt is hoztak magukkal nevezési díjként, amiből Kléri István irányításával a tanár kollégák elkészítették a résztvevők finom ebédjét: a hosszabb lére eresztett, 12-féle kolbászból főzött kislődi betyáros paprikás krumplit. 

Az eredményhirdetésen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, illetve Jáger Balázs is a kalandpark részéről. A Szeresd a magyart! versenyt végül a Pápakovácsi Pálinkás Palik + Pálma nevű csapat nyerte. Második lett a Túró Ru(a)disok Balatonfüredről, míg a harmadik helyen a Vámosi Lencsék végeztek Nemesvámosról.

A bakonyi kalandpark túl azon, hogy a helyszínt biztosította, ajándékokkal is kedveskedett a versenyzőknek. A szervezők a tárgyi ajándékokat is úgy válogatták össze, hogy azok a természethez vagy megyei értékeinkhez kötődjenek. A verseny legjobbjai eljuthatnak például egy leses vadászatra, belépőt nyertek a Tapolcai Tavas-barlangba, a Bakony Vadjai Múzeumba Farkasgyepűre, vagy például bakonyi kisvasutas kirándulásra is elmehetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában