Az Esterházyak ősi fészke

2022.06.27. 11:00

Európa legnagyobb „fegyverraktára” kapott helyet a fraknói falak között

Fraknó Motoroscsapattal érkeztünk négy évvel ezelőtt Fraknó várához (Burg Forchtenstein), aztán néhány hónappal később visszatértünk a hangulatos adventi vásárba, annyira lenyűgözött minket az Esterházy család erődítménye.

ZH/Mozsár Eszter

Fotó: Shutterstock

Burgenland egyik legnagyobb büszkesége a nagy történelmi múltra visszatekintő épület. Már az elhelyezkedése is lélegzetelállító, a kilátás pedig pazar a várfalról. Hiába, no, 1317-ben a Nagymartoni grófok tudták, hogy a Rozália-hegység dolomitszirtje megfelelő helyszín lesz az építkezéshez. 

A 15. század közepén azonban kihalt a család férfiága, és a vár 170 évre a Habsburgok tulajdonába került. Hunyadi Mátyás előbb megerősítette a Habsburgok zálogjogát, majd 1488-ban visszaszerezte a birtokot. 1491-ben a pozsonyi béke után megint Ausztria lett a tulajdonos, s 135 éves osztrák parancsnokság következett. A török hadak 1529-ben a Bécs elleni hadjárat során fel sem másztak a domboldalon, „csupán” lent gyújtották fel a várost. Alig száz évvel később, 1621-ben már Zichy György 600 huszár tartására megkapta a fraknói birtok jövedelmeit. Csupán öt évet kellett várni, és gróf Esterházy Miklós 400 ezer aranyforintért kiváltotta a fraknói és kaboldi uradalom zálogát, így 1626-tól a család tulajdonába került a vár. Esterházy Miklós jelentős reno­válásba kezdett, korszerűsítette az erődítményt, csupán az Öregtornyot hagyták meg, amire új emeletet húztak.

Fraknó hídja advent idején
Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Azt, hogy igazi barokk építészeti remek lett az erődítmény, fiának, Esterházy Pálnak köszönhetjük, aki a 17. század második felében kezdte el a fellegvárat építtetni. Az egyik fő látványosság a szekkó falfestményekkel díszített belső udvar lett, ami azóta is a régió legnagyobb ilyen jellegű műalkotása a több mint 100 császári portréval, festett oszlopokkal és párkányokkal. Az adventi vásár idején különösen hangulatos a fényfüzérekkel kirakott híd és a központi rész. 

A vár egyik kiállításán 400 éves fegyvergyűjteményt nézhetnek meg a látogatók, igazi hadtörténeti csemege, ami feleleveníti a harmincéves háborút, a törökök elleni harcot, Mária Terézia korát, a Napóleon elleni csatákat. A tárlat értékes darabja a magyar koronázási zászló. A történelemkedvelőknek ajánljuk Pálffy Géza történésznek az Esterházy-kincstár koronázási zász­lóit bemutató kötetét. Esterházy Pál herceg ritkaságainak gyűjteményét eredeti helyükön, a kincstárban tekinthetjük meg. Aki még nem járt a vármúzeumban, az a honlapon virtuálisan hangolódhat rá a látogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában