Mindenben ott van a zene

2022.06.08. 13:00

Hulladékból készültek hangszerek a bakonybéli rendezvényen

Konzervgitár, billentyűzetséker, szférafon – fémdobozokból nemcsak ütős, pengetős hangszer is készíthető, érdemes akkor is dobolni a számítógép kiegészítőjén, ha nem gépelünk és a szerelők alapanyagai szintén megszólaltathatók.

Rimányi Zita

A számítógép billentyűzete kis változtatással különleges hangokat ad ki, remek ritmushangszer lehet

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Mindenben ott van a zene, bármi adhat ki hangot, érdemes megszólaltatni a szemétbe szánt holmikat. Erre mutatott több példát a hangkeltő eszközök készítésével és azokon való játékkal foglalkozó Bélaműhely. Kísérletezéséhez csatlakozhattak az érdeklődők a bakonybéli bencés monostor előtti téren felállított asztaloknál. A helyi pünkösdi zenei programokhoz illett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek ez az akciója, amely a Ragyogj! – A kreativitás ünnepe kezdeményezés keretében valósult meg.

Épp egy régi, számítógéphez való billentyűzetet feszítettek szét a barkácsolók, amikor odaértünk. Kivették belőle azt a puha, gumiszerű műanyaglapot, ami tompította használatakor a billentyűk leütésének zaját. Ezután illesztették újra össze oldalait, és kész is volt a billentyűzetséker. Lehet rázni, forgatni, ütögetni, végighúzni mozgó részein a tenyerünket – mindig más-más érdekes hangot ad ki. A másik ötletes újrahangszer a konzervgitár. Két üres, már fedelétől megfosztott konzervdoboz aljának közepére lyukat fúrva azokat egy damillal összeköthetjük. Elég pár csomóval rögzíteni a szálat, amit aztán húrként pengetni lehet, ha az egyik konzervet az alkarunkkal az oldalunkhoz szorítjuk, a másikat úgy tartjuk, hogy a damil megfeszüljön. Pengetőt hozzá szerezhetünk, ha egy öblítősflakont csíkokra, kisebb darabkákra vágunk. S ott van még a gégecső, amit a falakba építenek be, hogy majd belehúzzák a különböző vezetékeket. Egy rövidebb darabkájának egyik végére gumiszalagot köthetünk, aztán azt a csuklónkra kulcsolva jól megpörgethetjük, olyan hang keletkezik így, amilyennek az űr távoli részein megszólalókat képzeljük. Ezért kapta a szférafon nevet. 

Könnyű elkészíteni a konzervgitárt, és egy öblítősflakon darabjával pengetni lehet a húrját
Forrás: Rimányi Zita/Napló

- Régi tapasztalatunk, hogy mennyi minden megszólaltatható, ez is tehetségességünkről mesél. Olyan tevékenység ez, amely egyidős az emberiséggel. Az szintén, hogy nem csak a tárgyak elsődleges funkcióját használjuk – hangsúlyozta Rimóczi István, a zenekar művészeti vezetője, és megemlítette, hogy fegyverekből, edényekből alakultak ki hangszerek, íjból basszusgitár például. Ezért még a szelektív hulladékgyűjtés, a kukába dobás előtt hasonló hozzáállással megválogathatjuk a holmikat. Hiszen ami körülöttünk van, mind zajos, mindennek van hangja. Ami használhatatlannak tűnik, annak is. A felismerés a lényeg. Érezhető a tendencia, hogy egyre inkább szívesen ötletelünk ilyesmikről, s ez a környezetvédelem mellett kreatív, újító szemléletünk fenntartására szintén lehetőséget nyújt. Zenei élményekre ugyancsak, és módot ad a művészet terápiás hatásának érvényesülésére. S miközben a hulladéknak újabb hasznos időt adunk a szemétdombra kerülés előtt, időt kapunk arra, hogy magunkat, egymást jobban megismerjük, hiszen a hangszerkészítés kezeink használata közben különleges elmélyülést biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában