Vonat

2022.09.15. 14:00

A Balaton-part szépsége kárpótolja a korai kelést - Ma van a mozdonyvezetők napja

A Mozdonyvezetők Szakszervezete javaslatára 1995 óta szeptember 15-én ünneplik az Európai Mozdonyvezetők Napját. Ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy a közvélemény és az utazóközönség figyelme a felelősségteljes, sok lemondással járó hivatást végző mozdonyvezetőkre irányuljon.

Szijártó János

A MÁV tapolcai telephelyén mintegy ötven mozdonyvezető teljesít szolgálatot. Közülük a közel harminc éves szakmai múlttal rendelkező Gerencsér Norbertet kérdeztük arról, hogy számára mit is jelent ez a nap.
- Ha konkrétan a mai napot nézem, akkor nálam ez pihenő nap. Éjfélkor végeztem, most itthon vagyok, lazítok kicsit, mivel holnap kora reggel, öt órakor kezdek. Ami a világnapot illeti, természetesen jó dolognak, egyfajta pozitív visszajelzésnek tartom a társadalom, illetve az utasok részéről. Azt mindenki tudja, hogy a mozdonyvezetői munka, a vasúti járművezetés másra át nem hárítható, közvetlen felelősséggel járó hivatás. Egy-egy alkalommal utasok sokasága, vagy milliárdos értékű rakomány vár arra, hogy biztonságban elérje célját. Ez múlik rajtunk, tudjuk jól, s ennek ismeretében végezzük munkánkat -mondta Gerencsér Norbert. Hozzátette, a világnapot egy-két héten belül tervezik megünnepelni a kollégákkal.

Gerencsér Norbert tapolcai mozdonyvezető a világnapot jó dolognak, egyfajta pozitív visszajelzésnek tartja a társadalom, illetve az utasok részéről
Fotós: Szijártó János

Arra a kérdésünkre, hogy az elmondottakon túl mit gondol a szakma szépségéről, helyhez, a csodálatos szépségű balatoni környezethez kapcsolódó választ adott. - Lassan harminc éve vezetek mozdonyt, de ezt a gyönyörű környezetet egyszerűen nem lehet megunni, akár a Balaton északi, akár a déli partját veszem alapul. Mindegy milyen évszakban járunk, mindegy milyen nap van éppen, ez a páratlan szépség kárpótol a korai kelésért. Ami persze nem öröm, ahogy a munkánkkal, a vezénylésekkel, helyettesítésekkel járó rendszertelen életmód sem, ám cserébe olyan látványban van részem szolgálatom során, amely csak keveseknek adatik meg - hangsúlyozta a tapolcai mozdonyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában