Klub

2022.11.26. 09:00

Foltvarró workshop és kiállítás Ajkán

Apró textildarabokból  türelemmel, odafigyeléssel készített képekből, dísz-  és használati tárgyakból nyílt kiállítás november 22-én a Városi Múzeumban.

Tisler Anna

 

A Civil Ház foltvarró klubjának vezetője, Csapó Józsefné megnyitóbeszédében áttekintést adott a ma már művészeti ágként számon tartott foltvarrás  történetéről. Elmondta, hogy régen, amikor a textil fáradságos kézi munkával készült, minden darab nagy értéket képviselt, főként a szegények körében. Az elhasználódott ruhák, takarók ép részeit kivágták és újra felhasználták. A technikát már a viktoriánus kori Angliában is ismerték, de Amerikából terjedt el, a gyarmati időben a textil főként a szegénységben élő telepeseknél volt drága kincs. A foltvarrás a háztartás szükségleteinek a kielégítésén túl idővel közösségi eseménnyé vált. Varróklubok alakultak, ahol találkoztak az asszonyok. 

Ma már az alkotás, az újrahasznosítás jegyében folyik a tevékenység, amelyet december 12-én 10 és 12 óra között, a múzeumban a kiállító egyesület tagjai segítségével bárki kipróbálhat a workshopon, ahol kézzel készítenek virágkosarat. A kiállítás december 17-ig látogatható.

 

Címkék#foltvarrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában