Kóstolni is lehetett

2022.11.03. 12:00

Pálinkás délutánt rendeztek Vászolyon

Nagyszerű hangulatban zajlottak az események a község vízi színpadánál a közelmúltban. Az előző években közösségi térré alakított vászolyi kukolla (pálinkafőző kunyhó) adta az ötletet egy pálinkakészítési tájékoztatóhoz, amelyet Komoróczi Lajos, a pálinkafőzés mestere tartott a tónál, nagy érdeklődés mellett.

Kovács Erika

Kitűnő hangulatban és nagy érdeklődés mellett telt a pálinkás délután Vászolyon

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az előadó bemutatóval egybekötött, érdekes előadásában megosztotta a hallgatósággal a pálinkafőzésben szerzett tapasztalatait, útmutatóval látta el a házipálinka-főzőket, a kezdőket és a pálinkafőzésben már jártasokat. A résztvevők kóstolgatással is meggyőződhettek az elmondottak hitelességéről. Komoróczi Lajos pálinkái mellett Bozsik András, a Zimek Pálinka Manufaktúra főzőmestere jóvoltából is remek pálinkákat kóstolhattak a nemes nedű kedvelői.
A pálinkázásnak nagy sikere is volt, legalább akkora, mint a bábelőadásnak a vízi színpadon. A gyermekek szórakoztatásáról Tóth Krisztina bábművész a Varázshal – avagy bábos mese a halászról és a nagyravágyó feleségéről című mesejáték előadásával gondoskodott. A helyi adományozó felajánlásából főzött birkapörkölt egy mesterszakácsnak is becsületére vált volna. A rendezvényen mindenki megízlelhette az önkormányzat kínálatából a kemencében frissen sült hurkát, kolbászt és a langallót is.
A jó hangulathoz a zenét Mészáros Gyula tangóharmonika-játéka biztosította, a vászolyi asszonyok pedig finom házi süteményeket vittek, majd a remek hangulatú esemény táncos mulatsággal ért véget.

Mint ismert, Balázs Géza említi a Pálinka-kislexikon című könyvében: „A korszak nevezetes népi építészeti emléke a – településszerkezetben a portától elkülönülő – pálinkafőző kunyhó, illetve kukolla. A népi építészet kutatói elsősorban Nyugat-Magyarországról mutatták be a pálinkafőző kunyhót. Ilyen kisebb egyéni főzdék lehettek a Balaton-felvidéki kukollák. Helyenként a pálinkafőző házak, a kukollák megmaradtak, de ma fát, egyebet tárolnak benne.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában