Szponzorált tartalom

2022.12.13. 13:55

Így jótékonykodj jól!

A karácsonyi időszakban mindannyian kicsit önzetlenebbek vagyunk, a szeretet ünnepén szívesen gondolunk a családunkon kívül álló embertársainkra is. Ha Te is kedvet kaptál a jótékonykodáshoz, segítünk, hogy csináld jól, hogy mindenkinek garantáltan szép élmény legyen! Ha pedig belejössz, ne állj meg az ünnepeknél: legyen az az újévi fogadalmad, hogy jövőre rendszeresen teszel valamit egy nemes cél elérése érdekében!

Forrás: canva.com

Válaszd ki, hogy milyen ügyet szeretnél támogatni!

Anyukaként a beteg gyerekeken segítenél legszívesebben? Együttérzel a háború elől menekülőkkel? Vagy inkább racionálisan döntenél, és a jövődbe fektetnél be a klímakatasztrófa elleni harc támogatásával? 
Nincs rossz választás: hallgass nyugodtan a szívedre, és bökj rá egy vagy akár több olyan civil szervezetre, alapítványra, akiknek a munkája megszólít téged!

Győződj meg róla, hogy megbízható a szervezet, akinek segítenél!

Bár ér érzelmi alapon jótékonykodni, egy kis tudatosság azért nem árt! Sajnos mindig akadnak, akik visszaélnek az emberek jóindulatával, de ez nem azt jelenti, hogy a biztonság kedvéért ne segítsünk inkább senkinek! 
Némi utánajárással meggyőződhetsz róla, hogy valóban jó helyre kerül-e az adományod, tényleg nemes célért áldozod-e az idődet? Hogyan? Böngészd át a honlapjukat, közösségi média felületeiket: beszámolnak-e rendszeresen arról, mire költötték a támogatásokat? 
Vannak-e fotóik, videóik a megvalósult programjaikról, találsz-e éves jelentést a weboldalukon? Az interneten is megér egy gyors keresést a dolog, hiszen a gyanús kezdeményezésekkel valószínű, hogy már foglalkozott a média is. 

Gondold át, hogy milyen segítséget tudsz nyújtani!

Szeretnél pénzzel segíteni, de úgy érzed, nem tudsz eleget adni? Sokan esnek a hibába, hogy lekicsinylik az adományukat, pedig ilyenkor a sok kicsi tényleg sokra megy! 
A leghasznosabb pedig, ha minden hónapban adsz akár csak ezer forintot, hiszen így az adott szervezet is jobban tud tervezni a bevételeivel! Ha karácsonyra tárgyi adománnyal is meglepnéd a rászorulókat, nézz utána a lehetőségeknek!
A játékok a legnépszerűbbek ebben az időszakban, de a fölösleges paplanoknak, kinőtt télikabátnak is sokan örülnének! Ha pedig akad egy szabadnapod, amikor feltöltenéd a szíved az önkéntesség élményével, jelentkezz például ételosztásra! 

Csak hasznos és jó minőségű dolgokat adományozz!

Az adományozás nem lomtalanítás! Vagyis például a karácsonyi cipősdobozba ne kerüljön fej nélküli baba vagy törött kisautó! A gyerekek megunt, de jó minőségű játékai mehetnek az ajándékdobozba, de ha megteheted, egy játék webáruház oldaláról is rendelhetsz valami apróságot a családi ajándékok mellé! 
Kisebb méretű LEGO játékok vagy mesekönyvek kisfiúknak és kislányoknak is biztosan örömet okoznak! Megkereshetsz közvetlenül gyermekotthonokat vagy kórházi osztályokat is. 
Ők már nagyobb, és egyszerre több gyerek által használható játékot is szívesen fogadnak, mint például egy gyerek konyha vagy mesefilm diavetítő. Gondolj csak bele, milyen szuper program lehet a közösségi teremben a klasszikus diavetítő bevetése! 

Nézz utána, hogy mire van valójában szükség!

Ha tudod, hogy egy kifejezett szervezetet vagy ügyet szeretnél támogatni, nézd meg, hogy aktuálisan milyen segítséget várnak! Ha nem találsz egyértelmű instrukciót a honlapjukon, közösségi oldalaikon, nyugodtan kérdezd meg őket! 
Ne vedd rossz néven, ha éppen aznap, amikor lenne pár órád önkénteskedni, nem tudnak feladatot adni, vagy ha egy zsáknyi nyári ruhát, tíz kiló lisztet köszönettel nem kérnek. Nem hálátlanok, hanem végesek a kapacitásaik, és gyakran nem tudják tárolni azokat a holmikat, amikre éppen akkor nincs szükség. 

Forrás: canva.com

Bátran vidd hírét a jótettednek!

Bár azt mondják, az önzetlen jótett az igazi, valójában egyáltalán nem bűn megosztani a hírt, hogy másoknak segítesz. Sőt! A lelkes beszámolót hallva az ismerőseid is kedvet kaphatnak a jótékonysághoz, amivel még tovább segítheted az adott ügyet. 

Szóval bátran mesélj, posztolj arról, hogyan teszed mostanság szebbé a világot, és biztasd erre a környezetedben élőket is! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában