Égett a kiszebáb

2023.02.22. 08:00

Révfülöpön is elűzték a telet

Az általános iskola tanulói a minap végleg elűzték a telet egy régi népszokást, a kiszebábégetést felelevenítve.

Tóth B. Zsuzsa

A révfülöpi iskolások alig várják már a tavaszt, emiatt felelevenítették a kiszebábégetés hagyományát

Forrás: iskola

A program keretében a diákok megismerkedtek a hagyománnyal, amely szerint, ha cédulákra, papírfecnikre felírják azon rossz dolgokat, esetleg szokásaikat, amelyektől szeretnének megszabadulni, vagy amelyektől félnek, amit el akarnak kerülni, akkor azt a kiszebabával együtt elégetve végleg elfelejthetik. Így tettek ők is, a tanulók szép számmal vitték „nemkívánatos-kívánságaikat" a máglyához, hogy aztán a kis cetliket a babára feltűzve, majd azt elégetve soha többé ne lássák viszont mindazt, amitől szabadulni szeretnének. 

Forrás: iskola

Az égő bábu mellett tavaszköszöntő dalokat énekeltek, remélve, hogy azokkal nagy valószínűséggel előcsalogatják végre a várva várt tavaszt, és kezdődik egy új fejezet. A bús, komor tél után nézhetnek egy vidám, tartalmas tavasz elébe, amit aztán megtöltenek sok-sok színes programmal, közös játékkal, persze a tanulást sem elhanyagolva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában