Egy életre szóló kötődés

2023.03.31. 10:00

Prazsák Józsefné ma is tanít, és fáradhatatlanul munkálkodik Paloznakért

Ha valakinek tehetséget adnak az égiek, adhatják két marokkal is. Igaz ez Prazsák Józsefné Emmikére is, aki, bár nem balatoni lány, közel hatvan éve kötődik Paloznakhoz.

Őrsi Ágnes

Fotó: Őrsi Ágnes

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a volt Kölcsey könyvesbolt dolgozói által havonta szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvényeire járva kaphatunk képet arról, milyen gazdagok is vagyunk, ám erről a bőségről kevés fogalma lehet a közvéleménynek. Az értéktármozgalom éppen azt célozta, hogy legalább helyben, az adott településen élők vegyék észre, becsüljék meg mindennapi életük kincseit. Így irányult nagyobb figyelem azokra a honfitársainkra, helytörténészekre, pedagógusokra, énekesekre, kézművesekre vagy a falu legjobban főző asszonyaira, akik kutatják, őrzik, művelik és át is adják a hagyományokat, sőt újakat is teremtenek. Ilyen gondolatok vezettek Paloznakra, ahol először találkoztam Prazsák Józsefnével. 
Emmike története Szilágysomlyón, Erdélyben kezdődött, ahol édesapja hivatásos katona volt. Ott, a laktanyában született a kicsi lány 1944. február 4-én, majd alig egyhetesen utazott családjával Zentára, ahová az apát helyezték. Akkor is még csak négyhetes volt Emmike, amikor édesapja anyai nagyanyjához, Ceglédre menekítette őket. A negyvencentis hóban saját magát és egy nagybácsit befogva a fiákerbe húzták be a két kilométernyi úton a drága rakományt. A kislány Cegléden kezdett el zongorázni. Olyan tehetséges volt, hogy tízévesen negyedik lett egy országos korosztályos versenyen, ám jött egy betegség, ezért fordult másik kedvencéhez, a matematikához. 

Prazsák Józsefné az újszülöttek ajándékával, az ón dísztállal  Fotó: Őrsi Ágnes 

Cegléden ismerte meg a férjét, majd jött Szeged, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán a matematika és a kémia szak, de elvégezte a műszaki ismeretek és gyakorlatok szakot is. Mire végzett, férjét, Prazsák Józsefet Győrbe helyezték, ahol a műszaki főiskola docense lett. Emmike követte. Kiváló iskolákba járt, kiváló pedagógusai voltak és kiváló tanártársai a szintén kiváló iskolákban, ahol tanított – összegzi most pályafutását. Összegzi, mert a nyolcvanhoz közeledve jelenleg is tanít és tesz mellette minden mást, ami lassan hatvan éve Paloznakhoz fűzi – mert ez lett a húsz évig tartó nyaralások vége; ide költöztek immár háromgyermekes családként. 
Miközben mindezeket megtudom, megnézzük a szépen karbantartott tájházat, majd átmegyünk a faluházba, ahol az önkormányzat is ülésezni szokott. A célra szolgáló díszterem sarkában két hintaló között faragott bölcső, amit, ha igénylik, kölcsönkaphatnak a fiatal szülők. A másik oldalon az ajándék Bösendorfer zongora, ünnepi rendezvények szereplője, a falakon, azok mellett is csupa ajándék a Paloznakon megforduló művészektől. 

Hogy teljesebb legyen a kép, egy asztalon kiadványok sokasága; helytörténet, verseskötet, album. Utóbbiba (Szendi György: Képek Paloznak múltjáról és jelenéről) belelapozva, a Paloznakért kitüntetés birtokosai között harmadikként szerepel Pra- zsák Józsefné, vele szemben, az Akikre büszkék vagyunk oldalon Habsburg Ottóval együtt szintén megtaláljuk, mint a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány elnökét. Érdekes a történet: 
– Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke volt a falu vendége. Behívott a polgármester, közölte, hogy siessek, mert ott vár már kétszáz vendég, és különben is, tegnap engem választottak a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány elnökének. Szóhoz sem jutottam, mentem. 
Ez a választás sem történt előzmények nélkül. Az iskolai szervezések (megemlékezések, versenyek, ünnepek saját kézzel írt üdvözlőlappal, a gyerekek által készített ajándékkal) mellett Prazsák Józsefné az 1991-ben készített első után máig még több mint százötven kiállítást szervezett. Krúdy–Huszárik-estet (mivel Huszárik Zoltán Emmike férjének iskolatársa és legjobb barátja volt Aszódon), aminek végén levetítették a Szindbádot, Huszárik–Amerigo Toth-estet, koncertet adott Érdi Tamás, és még sorolhatnánk. Az alapítvány 2023-ig több mint 550 nyári kézműves-foglalkozást szervezett a tájház udvarán korhatár nélküli részvételi lehetőséggel, a művészek pedig, akik a foglalkozásokat tartották, családjukkal együtt egy hétig ingyen nyaralhattak a faluban. Jogos Emmike számtalan elismerése a helyitől az országosig, köztük a Paloznakért feliratú arany emlékgyűrű, amit folyamatosan visel. 
Lapozgatjuk a kiállításokról összeállított albumot, nézem a sok minőségi kiadványt, hallgatom, hogy minden évben, a falunapokon az új babák tiszteletére az önkormányzat faültetést szervez, a kálváriánál lévő vörös kőre az alapítvány adományaként rézcímke kerül a babák nevével, és egy jegyzett ón dísztálat is kap a család. Ugyancsak a falunapon szintén az alapítvány tanulmányi ösztöndíjat ad a fiataloknak. Legutóbb a kiosztott ösztöndíjak összege elérte az egymillió forintot. 

Igen, én is megkérdeztem: miből van ennyi pénze az alapítványnak? A válasz; magántámogatóktól, akiknek szintén fontos a sok közös cél. Mondhatnánk, feltéve, hogy van ember, aki ezeket a kapcsolatokat összehozza. Úgy hallom, Paloznakon Prazsák Józsefné mellett még sok ilyen ember él. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában