Csőrike

2023.03.16. 19:00

Világra jött az első emu a küngösi Madarasháznál

Először próbálkoztak meg a Madarasháznál az emukeltetéssel, mely sikeresnek bizonyult, hiszen az 52. napon kibújt tojásából az első csibe, Csőrike.

Benkő Péter

Forrás: Madarasház Állatpark Egyesület

A kis emu a feol.hu Kedvencek versenye győztesének, a nádasdladányi Egonnak és párjának, Emmának a tojásából született meg nemzeti ünnepünkön. Még izgalmasabbá teszi az eseményt, hogy az emutojást együtt keltették dísztyúkok tojásaival, melyekből szintén jó arányban bújtak ki a madarak. Ugyan az emu és a baromfi tojásainak keltetési hőmérséklete nem azonos, de a társaság tagjai megpróbálkoztak az ötlettel, ami jól működött.

A Madarasház Állatpark Egyesület tagjai tavaly kezdtek el állatok tartásával foglalkozni Küngösön, állományuk már közelít a száz példányhoz. Terveik közé tartozik, hogy idén nyilvántartásba vegyék őket mint látogatható állatparkot, már megtették az első lépéseket, hogy megnyithassák kapuikat vendégeik előtt.

A sok nehézség ellenére sikeresnek mondható a fejlesztés, hiszen sokszor adományként kapnak új állatokat és takarmányt. A helyiek is örülnek nekik, hiszen tudják, ez a projekt példaértékű a megyében. Sok olyan állatfajt tartanak, amely nem megszokott a magyar emberek számára, így él náluk legalább hat papagájfaj, fekete hattyú, kanadai lúd, kisebb récék, pávák és dísztyúkok. De talán mindegyiknél különlegesebb az emu.

Fotós: Madarasház Állatpark Egyesület

Csőrike most az infralámpa alá kerül, ahol kicsit elidőzik, majd áthelyezik egy kültéri kifutóba, ahol reményeik szerint a napokban kibújó társaival együtt futkározik. A Madarasház egyébként szívesen fogadja az adományokat munkájához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában