A bevásárlóközpontban álcázta magát a pávaszemes

2023.06.01. 21:00

A zirci rovarász tisztázta, miért és mi repült a veszprémi sportáruház bejáratához

Kisebb csoportosulás alakult ki egy száraz, összegyűrődött falevélnek látszó óriási lepke miatt Veszprémben. A zirci rovarász tisztázta, miért és mi repült a sportáruház bejáratához, elmagyarázta, hogyan álcázza magát és ijesztgeti támadóit a pávaszemes.

Rimányi Zita

A szenderek az egyik legnagyobb méretű éjszakai lepkék Európában, képünkön a Veszprémben lefotózott esti pávaszemes-szender látható Fotó: Rimányi Zita

Olvasóink figyeltek fel egy lepkére Veszprémben, a Külső-Kádártai úton lévő sportáruház bejárata közelében. Nagyon szépnek, különlegesen nagynak tartották kinézetét, úgy vélték, kicsit távolabbról nézve olyan volt, mint egy meggyűrődött, száraz falevél. Szerintük az is érdekes, hogy apró szőröknek látszó, finom porszerűség lepte be testét, szárnyait, és hosszan mozdulatlan maradt, holott közelről csodálták, lefotózták. Szerették volna megtudni, milyen fajhoz tartozik, hogy kerülhetett a bevásárlóközpont parkolójába, mit érdemes tudni róla, életmódjáról. Ezért képet készítettünk róla és azt elküldtük egy szakértőnek, tájékoztatását kérve, amennyiben a rovar meghatározása fotó alapján lehetséges. 

Kutasi Csaba zirci entomológus válasza szerint egy esti pávaszemes-szenderről (Smerinthus ocellatus) van szó. Szavai szerint azt érdemes tudni róla, hogy nappal jól rejtőzködik, valóban száraz falevélnek tűnik, ezért ritkán figyelünk fel rá, és csak éjszaka repül. Nyugalmi testhelyzetben a hátulsó szárnyait az elülsők alá rejti, ha megzavarjuk, akkor villantja elő a hátulsó szárny pávaszemes rajzolatát. Ez a védekezés gyakran eredményes a támadókkal szemben – magyarázta el a kutató és hozzátette: széles körben elterjedt, viszonylag gyakori, nem védett ez a lepkefajunk, leginkább melegebb területeken és vízpartokon fordul elő. A hernyója főként gyümölcsfákon – például körtén, almán és szilván – táplálkozik, de nyárfán és fűzfán is megél. Fényre repülő faj, ezért a nagy fényerejű lámpák hatására repülhetett az áruház bejáratához.

A szenderek az egyik legnagyobb méretű éjszakai lepkék Európában. Jellemzőjük a keskeny szárny és a torpedó alakú, erős test. Több vándorlepke is van közöttük, ilyen például a halálfejes lepke. A lepkék szárnyain zsindelyszerűen elhelyezkedő, apró pikkelyek sorakoznak, ezeket a kitinpikkelyeket szoktuk hímpornak nevezni. Erről kapta elnevezését a lepkék rendje, a Lepidoptera, azaz a pikkelyes szárnyú rovarok rendje – derült ki a rovarász tájékoztatásából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában