Együtt körforgásban

2023.06.26. 11:30

Indulhat a Műanyagmentes július! Mutatunk néhány tippet

Ha van a világon értelmes kihívás, akkor az a Műanyagmentes Július, emiatt szeretnénk néhány tippet adni, hogyan lehet "kibírni" egy teljes hónapot műanyagok nélkül. Egyébként meglepően könnyedén.

Horváth Virág

Forrás: pexels.com

A klímaváltozás folyamata már megállíthatatlan, erről Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora már többízben nyilatkozott, ám az, hogy a folyamatokat megpróbáljuk lassítani, az mindannyiunk felelőssége. Erről is szól a Műanyagmentes Július - ha egy hónapig bírjuk az eldobható poharak és agyoncsomagolt termékek nélkül, bírjuk tovább is, igaz? 

Manapság már rengeteg alternatívát találhatunk arra, hogy környezettudatosabban éljük a mindennapjainkat, és noha borzasztó jó érzés jót cselekedni, és vigyázni a bolygóra, mégis szkeptikusan állunk a műanyagmentességhez - féljük a kényelmes életünket és nem merünk meghozni kicsit kényelmetlen döntéseket - a jó hír, hogy nem is kell: mutatjuk, hogy várj bele a műanyagmentes júliusba!

A kihívás nem arról szól, hogy érezze magát mindenki rosszul, épp ellenkezőleg: ha véletlenül vettél valamit, amin van műanyag csomagolás, azért ne add fel, próbálkozz tovább: a kampány a szemléletváltásról szól. A műanyagmentes július talán az egyik legjobb szemléletváltást elősegítő kampány, hiszen arról szól, hogy a műanyagot mindenhol megpróbáljuk valamilyen alternatívával helyettesíteni vagy egyszerűen kétszer meggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a termékre, amely később műanyag hulladékként hagyja el az otthonunkat.

1. Az önmegtartóztatás erény

Biztos szükségem van a hatodik csomag gumicukorra is? Biztos az alapján kell tusfürdőt választanom, hogy milyen színe van a csomagolásnak? A média elhiteti velünk, hogy amit megkívánunk, azt vegyük is meg - némi önmegtartóztatással feltehetjük magunknak a kérdést: biztosan szükségem van erre? A háztartásunkból kikerülő hulladék nagy része olyan felesleges dolgokkal van tele, amiket jó, ha egyszer használtunk. Igaz, a jó munka után fontos az önjutalmazás, de keressünk inkább környezetbarát módokat: adjunk magunknak kirándulást, vagy süssünk otthon egy finom pizzát.

2. A mosogatás sok mindent megold

Elvitelre kérni vagy házhoz rendelni valamit nagyon kényelmes megoldás - ugyanakkor az újrahasználatos hordozók elég sok felesleges csomagolást megspórolnának a bolygónknak. Könnyen kiiktathatók például az elvihető kávéspoharak, melyekből rengeteg fogy. Szerezz be egy saját újrahasználható kávéspoharat, amit próbálj meg magadnál tartani! Számold meg, hogy egyetlen hónap alatt hány eldobható műanyag (vagy papír!) poharat sikerült ezzel lecserélned!

3. A bambusz komposztálható

Egyre többen választják a fenntartható, komposztálható anyagokból, például bambuszból készült fogkeféket. Egyvalami azonban fontos: a sörték nemritkán műanyagból készülnek. Ezért a fogkefe komposztálása előtt vágd le őket!

4. A szépség fontos - az összetétel legalább annyira

Ha nem merünk, vagy nem tudunk otthon szépségápolási termékeket kotyvasztani, nincsen semmi baj. A drogériák ajánlanak újrahasznosított vagy környezetbarát csomagolásba burkolt termékeket, még válogathatunk is: próbáljunk nem szín szerint tusfürdőt választani, hanem figyeljünk a csomagolásra, biztosan találunk zöld alternatívákat!

5. REgyetem - Újrahasználati központ

Mi az, hogy újrahasználat? Nem, nem turkáló. Nézzünk körbe az otthonunkban! Mielőtt a teljesen jól használható ruhákat vagy eszközöket kidobnánk a kukába, mert már nem férünk el tőlük, nézzünk körbe, kinek adhatnánk tovább ingyen? Nem ezen fogunk meggazdagodni. A Pannon Egyetem már elindította a munkavállalói számára az újrahasználati központot, amely ezen az elven működik. Talán a kisközösségekben is érdemes lenne elindítani?

Ha úgy érezzük, fontos a bolygónk jövője, próbájuk ki a műanyagmentes júliust, ha pedig kérdésük van, bátran tegyék fel a [email protected], és igyekszünk megválaszolni! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában