Kiszáradt

2023.07.13. 15:00

Sétálni lehet a Gaja szurdokvölgyében a mederben, de vízesés már nincs a Római-fürdőnél

A Gaja csobogása most nem egészíti ki a Római-fürdőnél a túraélményt a Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, viszont sétálhatunk a mederben ott, ahol máskor a vízesés miatt nem lehet.

Rimányi Zita

Forrás: Szelfi Off Túra

– Ha Bakonynána felől indulunk, akkor a falu határában még láthatjuk, hogy csordogál a víz a Gajában, aztán körülbelül félúton eltűnik, és a Római-fürdőnél már csak nagyobb pocsolyákat találunk. Ha tovább megyünk, a Vadalmás forrásnál már megint van víz és onnan Jásd felé szintén. Így alulról megközelíthető a vízesés helye, egészen különleges élmény, ahogy sétálni lehet a mederben. A szurdok itt keskennyé válik, hat-nyolc méter magas, függőleges sziklafalak között kanyarog a völgy, kellemes hűvös a klíma – mondta el Vaskó Brigitta túravezető, fotós. 

Nem ritkaság egy ideje, hogy kiszáradnak nyaranta a bakonyi patakok, erről már többször írtunk lapunkban, ahogy arról is beszámoltunk, hogy télen, tavasszal újra csobogtak. Az élővilágnak mindenképp jobb lenne, ha most is folyna a Római-fürdőben a víz, mert azt jelezné, jobb állapotban van a környék. Ám csak a hosszabb csapadékos időszakokban telik meg a patak, ezért összetömörödött a talaj felső része, nem szivárog lejjebb, alsóbb rétegekbe esőzéseknél sem a víz. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában