Közösségi adatgyűjtés

2023.08.26. 20:00

Biztató fiókaszámok a fehér gólyáknál

Bár a gólyák még éppen csak készülődnek telelőterületeik felé, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) összesítette az új, közösségi adatgyűjtésen alapuló "TermészetLesen" programjának előzetes költési eredményeit.

Szijártó János
A hazai fehérgólya-állomány az elmúlt 25 év átlagánál jóval jobb költési eredményt ért el idén
Fotó: Szijártó János/Napló

Mint közleményükben írják, a Gólyales adatbázisába 2035 fészkelőhelyről származó adat alapján az elmúlt 25 év átlagánál jóval jobb költési eredményt ért el a hazai fehérgólya-állomány 2023-ban. 

Az adatok jó része üres fészektartóról (658), lakatlan fészekről (249), fészekkedvezményről (23) és magányos gólyáról (23) szól, gólyapár 1082 fészket foglalt. Ezekben átlagosan 2,61 fióka nőtt fel fészkenként, ami a nyolcadik legjobb érték 1999 óta. A legjobb eredmény 2011-ben született (3,09), a legrosszabb 2005-ben (1,59). 

A fiókaszámot a szülő madarak kora tavaszi kondíciója (ami a teleléstől és a vonulástól függ), valamint a táplálékmennyiség és az időjárás befolyásolja. Az idei jó eredményhez hozzájárult a csapadékos időjárás, ami segítette a gólyák táplálékállatait, és nem volt a fiókákat tizedelő hosszú, hideg periódus sem. Az idei tavaszon a tapasztalatok alapján sok új fészek is épült, ami a 3–5 évesen ivaréretté váló fiatalok költésbe állására utal.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában