Északi barátok

2023.09.25. 12:00

Narancssárgába öltözött a holland napon Tótvázsony

Az első holland napot rendezték meg szombaton Tótvázsonyban teljes összefogással, hiszen a főszervező Janka Tanya és a holland önkéntesek mellett a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület segítette a szervezőket, míg a helyi önkormányzat a helyszínt biztosította.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó

A különféle holland finomságok kóstolása mellett élőzene is volt a Zigeunerorkest Régi Nóták és Pauline van den Boogerd közreműködésével. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhattak régi holland játékokat, ugyanakkor megvásárolhatók voltak a Janka Tanya termékei, valamint holland sütemények és italok is. A napot sok Hollandiából érkező önkéntes segített levezetni, a holland nagykövetség pedig fotókiállítást szervezett a királyi családról.

Bárányos Katalin, a szervező Janka Tanya egyik tulajdonosa a helyszínen munkatársunknak elmondta, a szervezés tavaly, a szüreti ünnepségkor kezdődött, amikor a Régi Nóták holland zenekar fellépett. Akkor kezdtek el ötletelni Szendrei Szilárddal, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület vezetőjével, hogy milyen jó lenne egy holland napot tartani.

– Az ötlet után jött a tervezés, az év során elkezdtük összerakni a programot – mondta Bárányos Katalin, aki elárulta, a holland barátok között körbeüzentek, hogy kinek lenne kedve részt venni az eseményen, és szinte azonnal több, mint húszan jelentkeztek, míg rajtuk kívül a helyi ifjúsági egyesület is beállt a sorba. 

Aztán eljött a szombat, megvalósult az álom. A kultúrházban a holland nagykövetség által adományozott képekből nyílt kiállítás, több multicég támogatásából túró rudit, fagyit, sört kínáltak ingyen mindenkinek. Kint, az udvaron holland leves – száraz borsó és mustárleves – főtt. A narancsosra díszített sátorban süteményeket kóstolhattak a vendégek, de Janka Tanya termékei is megvásárolhatók voltak.

– Hollandiában minden évben van a királynak a napja, királynapnak hívják április 27-én, és akkor minden narancssárga, mert a királyi családnak a neve az Oranje, a narancssárga. Ezért mindent a nemzeti színekre és narancssárgára díszítenek – mondta Bársonyos Katalin, aki szólt arról is, hogy Hollandiában a felnőttek is táncolnak és részt vesznek egy sminkelésben, vagy akár egy játékban a hasonló eseményeken, mint a fiatalok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában