Bakonyi gombavadászat terítéke

2023.09.17. 11:00

Se nem állat, se nem növény, sokszor nagyon finom

Ha az egész család részt vesz benne nagyszülőktől unokákig, akkor konyhaasztalnyi mennyiség kerülhet terítékre a gombavadászaton. Ha a szakellenőr járja az erdőt, rengeteg olyan szépséget is megcsodál, ami nem ehető. Kovács Alfréd Zirc környékén, a cseszneki Győri Krisztina a Bakony és a Kisalföld más tájain szedett nemrégiben finomságokat.

Rimányi Zita

Fotó: Olvasóinktól 

Kovács Alfréd tapasztalatai alapján állítja, az őzlábgomba cikkekre vágva és kirántva nagyon ízletes. Sokszor felesége, Kovácsné Tóth Teréz és gyerekeik, unokáik is vele tartanak a gombavadászatra. Találtak mostanában légyölő galócát, mesegombát is, ami mérgező, hallucinációt okozhat, természetesen a helyén hagyták, pedig tudják, vannak országok, ahol a hosszú téli éjszakák okozta depresszió ellen fogyasztják. Felhívták a figyelmet rá, hogy a vargányának is több fajtája van, ott van például a királyvargánya, s érdemes köztük különbséget tenni fogyasztásuk, elkészítésük szempontjából. Mi pedig hozzátehetjük: mindig át kell vizsgáltatni szakemberrel, amit szedtünk, mert ő a veszélyes és a már esetleg nem eléggé friss példányokat is kiválogatja.

Győri Krisztina gombaszakellenőr oktatja is a gombaismeretet, túrázni hívja a gomba- és természetkedvelőket. Felismeri mindegyik szépséget. Nem mind ehető, de érdemes megnézni mindegyiket. Fotóin láthatjuk a sötét érdestinórut, a büdös galambgombát, a sárga korallgombát, a piruló galócát, a varashátú galambgombát, és a nemrégiben az erdőben előtűnő ínycsiklandó óriási pöfeteget. A gombákat többen az egyik legkülönlegesebb élőlényeknek tartják, azt gondolják róluk, hogy sem az állatok, sem a növények közé nem sorolhatóak be igazán. Az biztos, hogy a lebontásban van nagy szerepük.

Továbbra is várjuk olvasóink fotóit felhívásainkra, amelyekben azt kértük, küldjenek nekünk csodálnivalókat, fura formájú felhőket, színes szirmú virágokat, finom szárnyú rovarokat, gyökerükkel, törzsükkel érdekes alakzatot alkotó fákat, tájházi csendéleteket, esetleg naplementéről, napfelkeltéről készült felvételeket, mert ideje jobban megismerni kis szomszédaink szépségeit, ideje ráismernünk, milyen érzéseket keltenek bennünk az égi és a földi látnivalók. Az a legjobb, ha megfogalmazzák, a fényképükről mi jutott eszükbe. Azt kérjük, hogy mindenképpen írják bele a [email protected] címre postázott e-mailbe, megjelenhet-e a kép és a készítőjének neve lapunk felületein! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában