Erős immunrendszer

2023.11.12. 14:00

Mit tehetsz az egészégedért? Előzd meg a bajt!

Közismert, mennyivel ellenállóbb az erős immunrendszer a betegségekkel, a megfázással, a vírusokkal szemben, különösen most, a hűvös, szeles, csapadékos évszakban, időjárásban. Mit tehetünk? Nagyon egyszerű!

Benkő Péter

Szervezetünk ellenálló képességét megfelelő gyümölcsök, zöldségfélék folyamatos fogyasztásával turbózhatjuk fel. Ezek az élelmiszerek tápanyagdúsak, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánssal. Az sem véletlen, hogy egyes szakemberek kimondottan szuperélelmiszereknek hívják őket, melyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését, visszaállítását igen jól szolgálják.

Fontos figyelni nem csak a mennyiségre, de a megfelelően összeválogatott étrendre, hiszen a változatosság révén többfajta tápanyaghoz, vitaminhoz jut a szervezet, melynek egyre inkább hasznát veszi az előttünk álló időszakban.

Nézzük, mik azok az üzletekben megvásárolható vagy odahaza megtermelhető alapanyagok, melyekkel célt érünk! 

Betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő hatású például a cékla, mely bővelkedik vitaminban, ásványi anyagban, rostokban. A sárgarépa béta-karotin-tartalma miatt válik hasznunkra, igen jól erősíti az immunrendszert. A gyümölcsök közül közkedvelt és finom az alma, mely számos pozitív hatása mellett szintén fontos az immunrendszer erősítéséhez, a C-vitamin pótlásához, és szintén tartalmaz antioxidánst, és egész télen hozzájutunk. Legmagasabb C-vitamintartalmú gyümölcsünk pedig – bár sokan a citrusféléket tekintik annak – a kivi. Mindössze egyetlen gyümölcs elfogyasztása fedezi szervezetünk napi C-vitamin-igényét. Ugyanakkor remekül erősíti az immunrendszert, megelőzhetők vele a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás, mindemellett kiválóan tisztítja a légutakat és gyulladáscsökkentő hatása is van. Sokan nem tudják, de a kivi hazánkban is megterem!

A folyadékfogyasztás a hideg időszakban is elengedhetetlen, de a jó alvás érdekében inkább este hat óra előtt célszerű. Végül pedig szót kell ejteni a két csodaszerről, aminek mindennapos fogyasztásával ugyancsak sok kellemetlenséget előzhetünk meg, ezek pedig a méz és a virágpor, melyeket legjobb a termelőktől beszerezni. Szinte mindent tartalmaznak, amit kell, és jobban járunk, ha keverve fogyasztjuk. Úgy még finomabb is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában