Felhívás olvasóinknak

2023.12.13. 18:37

Kedvenc régi karácsonyi díszeink: a kicsi, kopott, pirosan fénylő gömb és a családi staféta

Elő az örökölt gömbökkel! – így biztatjuk olvasóinkat, akiktől régi kedvenc karácsonyi díszeik fotóit várjuk. Ezúttal egy kicsi, kopott, mégis pirosan fénylő piros gömb fényképe érkezett szerkesztőségünkbe. Egy nagymama még gyerekkorában kapta. Most lánya őrzi és bízik benne, hogy folytatódik a családi staféta, azaz értéknek tekintik majd gyermekei is.

Rimányi Zita

A régi időket idéző adventi és karácsonyfadíszek olykor kevésbé szépek, mégis kedvencekké váltak

Fotó: olvasó

,,Nagyon tetszik ez a rovat, mert a hagyományok megtartását és az emlékek megőrzését fontosnak tartom. Nálunk a család legrégebbi karácsonyfadísze ez a kis gömb, anyukámé volt már gyerekkorában, és ő 1934-as születésű. Pontosan nem tudom, hogy mikor kapta, de már nyolcvanévesnél idősebb. A piros gömböt most még én őrzöm, aztán majd a három gyerekem közül valamelyik. Remélem. Örülnék, ha bekerülne az újságba. Jó volt róla írni" – fogalmazott veszprémi olvasónk, Márkus Andrea.

Tükrös felületű üveggömböket, kézzel festett, akasztós fafigurákat nézegethettek a mai felnőttek gyerekkorukban a karácsonyfákon, adventkor a lakásban. Érdemes a régi díszeket elővenni. Egyedi formájúak, mintázatúak és a környezetvédelmet szolgálják, ha újra és újra használjuk ezeket. Nem muszáj újakat venni, a többit meg kidobni. Előkereshetjük a gomba, a toboz és a jégcsap alakút. Ezek a retró és antik tárgyak manapság keresettek, értékük megnőtt, no meg a nosztalgia hatása sem lebecsülendő. Az igényes kidolgozás mellett még ott vannak a családi események, amikre emlékeztetnek.                                  

A régi időket idéző adventi és karácsonyfadíszek olykor kevésbé szépek, mégis kedvencekké váltak. Legnagyobb értékük, hogy kinek-kinek története fűződik hozzájuk. Elő a nagyiktól örökölt gömböket!  Olvasóink saját retró és antik karácsonyfadíszeik fotóit – esetleg a hozzájuk fűződő történeteikkel együtt – elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A képeket szeretnénk megjelentetni lapunkban, hogy együtt emlékezhessünk a régi idők hangulatára, ezért kérjük, hogy írják bele levelükbe, ehhez hozzájárulnak, a nevüket és a településüket szintén, azt, hogy ki küldte a fotót és honnan. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában