Egyedülálló élmény

2023.12.23. 19:27

Világvárosi hangulatban: jégfolyosót építettek Balatonfüreden (galéria, videó)

Hivatalosan is átadták a jágpályákat és a jégfolyosót Balatonfüreden, amihez hasonlót legközelebb Bécsben lehet találni. Az átadást világvárosi hangulat kísérte.

Kovács Erika

Látványos bemutatóval ajándékozták meg a közönséget a Pavuk Műkorcsolya Iskola növendékei a hivatalos átadón

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő egyebek mellett aláhúzta, a jégpálya elsősorban a helyieket szolgálja, de bizonyosan a vendégek körében is népszerű lesz. Köszönettel beszélt a kormány, valamint Kontrát Károly országgyűlési képviselő támogatásáról Bóka István polgármester, amellyel létrehozták a téli attrakciót. Azt mondta, a jégpályák és a jégfolyosó szolgálják, hogy télen is sokan keressék fel a Balatont, illetve Balatonfüredet. A polgármester köszönettel beszélt azokról, akik részt vettek a különlegesség létrehozásában. Reményei szerint a jégpálya kedvelt sportolási, illetve találkozóhely lesz a helyi fiatalok körében. 

Mint ismert, közel háromezer négyzetméteres jégfelületen, összesen egy kilométer hosszan lehet majd korcsolyázni Balatonfüreden a partnál. A tíz centiméter vastag jégrétegű, kivilágított jégpályán idén is van zene, büfé és korcsolyakölcsönző. A Zákonyi-parkban a műjégpálya minden nap nyitva van. Annak érdekében, hogy mindig megfelelő minőségű jég várja a korcsolyázókat, naponta karbantartják a felületet. A műjégpályának az eső nem árt, viszont 10 fok felett a jég már károsodik, ezért a pálya működése részben függ az időjárástól. A füredi lakosok kedvezménnyel használhatják a pályát, a 14 éven aluli helyi lakosok a hétvége kivételével pedig ezúttal is ingyenesen csúszkálhatnak. 

Idén jelentősen kibővül a városi jégpálya, közel háromezer négyzetméteres jégfelületen, összesen egy kilométer hosszan lehet majd korcsolyázni. Böröcz István kifejtette, a jégfolyosóval összekötött új jégpályák már készülnek. Három jégpályát köt össze a jégfolyosó: Zákonyi utcai (900 négyzetméter), a Vitorlás téri (375 négyzetméter) és a Tagore sétány (330 négyzetméter) pályákat, mely többféle jégsportra lesznek alkalmasak. Jéghoki hálók, jégteke szett, korcsolyázást elősegítő állatfigurák használhatóak majd, de lesz büfé, melegedő, kölcsönző sátor és értékmegőrző is. Két helyen lehet belépőt váltani, a Zákonyi utcai, illetve a Vitorlás téri jégpályán. A vízparti sétányhoz való közlekedést a jégfolyosó felett kialakított gyalogos híd biztosítja majd a Vitorlás-térnél, de kisebb kerülővel a park, a vízpart és az épületek is mind megközelíthetők maradnak. A Vitorlás-téri buszmegálló ideiglenesen megszűnik, a Halászkert étterem keleti oldalán lehet felszállni az autóbuszokra. A gépkocsi közlekedés annyiban változik, hogy a Jókai utcáról az Écsy László utcán jobbra kanyarodva lehet majd tovább haladni, a Zákonyi utca felől átmenetileg zsákutca lesz.

A különleges kialakítású, a térségben egyedülálló élményt nyújtó új jégpálya-rendszer december 15-én nyitott és 2024. január végéig élvezhető. Böröcz István, a Balatonfüred Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, a város idegenforgalmi vonzerejét jelentősen növeli a három jégpálya, illetve a jégfolyosó. Az átadáson Holczer András alpolgármester vezetésével többen végig korcsolyáztak a pályán, majd látványos bemutatóval ajándékozták meg a közönséget a Pavuk Műkorcsolya Iskola növendékei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában