A kisállatok nem plüssök!

2024.01.21. 08:25

Felelős állattartáshoz kaptak tippeket a veszprémi Rózsa iskola diákjai

Dr Fajd-Gellei Zsófia állatorvos tartott előadást a közelmúltban a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola könyvtárában. A doktornő számos jó tanáccsal is ellátta a gyerekeket.

Szauder Rita

Forrás: dr. Fajd-Gellei Zsófia

Szeretnél egy apró társat az otthonodban? Milyen állatok jöhetnek szóba? Hogyan kell gondozni őket és meddig élnek? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt dr Fajd-Gellei Zsófia, a Rendelő a Suttogó Állatorvoshoz állatorvosa a Nem plüss! Társ! című előadásában.

Forrás: dr. Fajd-Gellei Zsófia 

A doktornő kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan állatokat tartsunk, amelyekről szeretettel és felelősen gondoskodni is tudunk. Kezdők számára például elsősorban rövidebb életű, kevesebb törődést igénylő állatok javasoltak, hogy kiderüljön: egyáltalán alkalmas-e valaki erre a feladatra. Példa erre az 1-2 évig élő hörcsög, ellenpélda a 20 évig is gyakran elélő papagáj - emelte ki a szakember.

Ugyanilyen fontos szempont a helyi értékes fajok védelme is abban az esetben, ha valaki olyan állatot tart otthon, amelyik nem őshonos nálunk, nem hazánkba való. Számukra ugyanis különleges életfeltételeket kell biztosítani, és speciális gondoskodást igényelnek - mint például a vörösfülű ékszerteknős, amely megél ugyan, de fajidegen itthon.

Ezek az állatok emellett veszélyt jelentenek a helyi védett fajokra is, hiszen ha a természetbe kerülnek és elszaporodnak, visszaszoríthatják az addig ott élő őshonos állatokat. Felelősek vagyunk azért, amit otthon tartunk, és azért is, ami itt él - hangsúlyozta a doktornő.

Dr Fajd-Gellei Zsófia 2008-ban államvizsgázott, szakdolgozatát a kutyák viselkedésproblémájának előfordulásából írta.
Első munkahelye a veszprémi állatkórház volt, ahol a belgyógyászati, sebészeti, fogászati mellett a sürgősségi és éjszakai betegellátásban is része volt. Évekig asszisztált csontsebészeti műtéteknél. Később az állatkórház kórházvezető állatorvosa lett.

Hivatásáról így vall őszintén:

"12 évesen, amikor  Kevin boxeremet orvoshoz vittük, egy nagyforgalmú rendelőben egy rendkívül nyugodt és alapos doktorhoz kerültünk. Később már őt választottuk, mert neki szavaztunk bizalmat. Akkor egy elképzelt borítékban egy elképzelt levelet írtam magamnak és egy elképzelt időkapszulába helyeztem. A levelet időről időre előveszem és elolvasom lelki szemeimmel: Maradj mindig nyugodt és alapos! Senki sem tévedhetetlen, de igyekszem az lenni."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában