Egészség lépésről lépésre

2024.01.21. 18:28

Tippek immunerősítéshez, melyekkel akár már 3 hét elteltével érezhetőek a pozitív változások

Életkortól függetlenül meghozza gyümölcsét, ha valaki komolyan veszi a megfelelő étrendre való odafigyelést és a testmozgást. Alapszabály, hogy semmit nem kell drasztikusan csinálni, és nem kell olyasmit sem fogyasztani, amitől idegenkedünk. Összeállításunkban az anyagcsere javításának egyszerű, bárki számára elérhető módjáról lesz szó.

Szauder Rita

Az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást válasszunk

Forrás: Illusztráció/Pixabay

1. lépés: az egészség egyik alappillére a folyadékpótlás  

Minden életszakaszban létfontosságú a megfelelő folyadékpótlás – még akkor is, ha ez együtt jár azzal, hogy gyakrabban kell mosdóba járni. Az olyan gondolatok, mint a „nem iszom, mert csak izzadok tőle”, vagy „nem akarok annyit a mosdóba járni” ellentmondanak a test természetes működési folyamatainak, ami viszont az egészség egyik alappillére. Ha ezt tartja valaki szem előtt, akkor a víz, a teák, az egészséges házi szörpök mellett dönt, elősegítve a méregtelenítést, a szövetek feltöltését, ami a bőrt is tisztábbá, kisimultabbá teszi. A kávét nem érdemes folyadékpótlásként számolni, fogyasztása sokkal inkább szól a közérzet javításáról és az egyéni igényekről.

A víz, a teák, az egészséges házi szörpök elősegítik a méregtelenítést és a szövetek feltöltését
Fotó: Szauder Rita

2. lépés: raktárak feltöltése

A folyadék- és ásványi anyag, vitamin-, nyomelempótlásban fontos szerepe van a leveseknek, amelyek a diétás, fogyókúrás étrendben nagyon fontosak, és szerencsére a magyar konyha gazdagon kínál változatosabbnál változatosabb recepteket. Aki fogyni szeretne, bűntudat nélkül fogyaszthatja a könnyű leveseket. Együnk meg minden nap egy nagy tányér levest (“lélekmelengetőt”) – vagy akár kettőt, ezzel a testünknek és a lelkünknek is jót teszünk.

A levesek a diétás, fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthetők. Szezonális zöldségekből krémlevest is gyorsan és könnyen készíthetünk
Fotó: Szauder Rita

Gyümölcslevek és napérlelte turmixok  

A gyümölcslé igazán akkor értékes, ha frissen készül a szezon gyümölcseiből. Télen almát, körtét, narancsot préselhetünk, vagy a nyáron lefagyasztott, napérlelte epret, málnát, barackot, meggyet használjuk fel turmixolva, igény szerint egy kis mézzel édesítve, vízzel hígítva. Igazi fiatalító vitaminbombát készíthetünk, ha a vizet csipkebogyó- vagy homoktövis-sűrítményre vagy teára cseréljük – ezek immunerősítő természetes C-vitaminban gazdagok, és könnyebben hasznosulnak, mint a mesterséges vitaminok. Aki szereti, a fentieket zöldséglevekkel is kombinálhatja, megsokszorozva ezzel a jótékony hatást.  

Igazi fiatalító vitaminbombát készíthetünk, ha a vizet alkalmanként immunerősítő, természetes C-vitaminban gazdag csipkebogyóteára cseréljük
Fotó: Szauder Rita

3. lépés: testmozgás

Bevált praktikák, könnyen hasznosítható ötletek azoknak, akik nehezebben mozdulnak:

- ahová csak lehetséges, érdemes gyalog eljutni;
- lift helyett válasszuk a lépcsőt;
- hetente 3-5 alkalommal, de akár minden nap ajánlott valamilyen mozgásformát választani, amely elég, ha alkalmanként csak 15-20 percig tart; felfrissül tőle a test és a lélek is. 

Ami fontos: az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást válasszunk. 

Ellenőrző lista mindehhez: 

  1. folyadékpótlás;
  2. szervezet feltöltése egészséges, vitamindús táplálékokkal;
  3. gyaloglás, séta, lépcsőzés a hétköznapokban;
  4. rendszeres mozgás, sportolás, mellyel tisztul és erősödik a tüdő, javul a vér oxigénszintje és az emésztés is, több friss vért kap a szív, kitisztul a fej, erősödik az immunrendszer és a közérzetünk is sokkal jobb lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában