Meglepetések Aszófőn

2024.02.04. 12:00

Sárga téltemető helyett piros csészegomba (képgaléria)

Mivel a korábbi évek hasonló időszakában már arról olvashattunk az interneten, hogy az országban számos helyen kinyílt a téltemető, a szeles, de napos, kora tavaszinak tűnő időben Aszófő felé vettük utunkat, ahol a védett téltemetős terület felfedezése volt a célunk.

Horváth Gabriella

A természet még épphogy ébredezik, a talaj szintjén azonban már megindult az élet

Fotó: Horváth Gabriella/Napló

Még nem jártunk Aszófőn, meglepetésként ért minket a falu északi oldaláról elénk táruló panoráma. A Tihanyi-félszigetet, az apátságot olyan szögből látjuk, ahogy még sosem, a háttérben a Balaton kékjével, még hátrébb, a túlparton a Kőröshegyi völgyhíd fehér pilléreivel.

A természetvédelmi terület határán tábla figyelmeztet arra, hogy szigorúan csak a kijelölt úton haladjunk, hogy ne tegyünk kárt a ritka növényzetben. A jó 20 centis avar-komposzt azonban megnehezítette a dolgunkat, nem volt egyértelműen kivehető, merre halad az ösvény. 

A természet még épphogy ébredezik, a talaj szintjén azonban már megindult az élet: apró, friss zöld levelek kandikáltak ki a szürke-barna levelek közül. Téltemetőt azonban nem találtunk... Lementünk egészen a Sédig, hátha a védett völgyben, a patakparton nagyobb eséllyel bukkanunk rá a tavasz sárga hírnökére. De úgy tűnt, idén később hajtanak ki a kis virágfejek. 

Akadt viszont látnivaló bőven! Csak jobban ki kellett nyitnunk a szemünket. A talajon, a korhadt faágakon az általunk nemrégiben felfedezett és szemünknek kedves piros csészegombákra bukkantunk.

A tél végi erdő színes teremtményeiről nemrégiben ITT írtunk.   

Először csak egy kisebb telepre bukkantunk, majd, ahogy a szemünk megszokta, mit kell keresnie, egyre több apró, olykor csupán pár milliméteres piros csészét láttunk és fotóztunk le.

Igyekeztünk nem megbolygatni a környezetét, hiszen megtudtuk róla, hogy veszélyeztetett ritkaság, s habár ehető, inkább csak gyönyörködjünk benne, hogy ne tűnjön el erdeinkből.

Így is tettünk, fényképezőgéppel gombáztunk, össze is gyűlt egy ,,vacsorára való".

S ha már gomba: egy egész taplókolóniára leltünk: egy Séd-parti korhadt fán szinte lépcsőt képeztek a hatalmas élősködők.

Sétánk végül mégis elérte célját: a sok különleges látnivaló mellett egyetlen, a földből épphogy kilátszó téltemető-fejecskével is megajándékozott minket. Mellette felfedeztük az apró hóvirágkezdeményeket is. A törékeny kis növényeket látva szinte betolakodónak éreztük magunkat az erdőben, hiszen bárhova léptünk, a talpunk alatt ezernyi kis élet indult fejlődésnek.

Elvarázsolt minket ez a féltett kirándulóhely, elhatároztuk, hogy 2-3 hét múlva újra felkeressük, hiszen a téltemető-hóvirág párosa mellett a csodás kék májvirág és a kisvirágú hunyor is jól érzi magát ebben a rejtett kis völgyben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában