Túrázás a természetben

2024.02.17. 12:00

Túl korán előbújtak a barkák, aggódtunk, amikor Páliháláson sétáltunk (képgaléria)

Gyönyörű út vezet a Zirc városrészének számító Tündérmajorból a közigazgatásilag már Porva területéhez tartozó Páliháláspusztára. Itt is olyan szép buszmegálló van, mint amilyenek a Kőris-hegy tövében lévő faluban, fából, virág alakú ablaknyílással.

Rimányi Zita

Fotó: Illusztráció: Rimányi Zita/Napló

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, az Országos Kéktúra útvonala érinti a csúcsát. Ez látszik, és a rajta lévő fehér gömb, a légiforgalmi irányítás miatt fontos radarállomás, amikor fasorok közt Tündérmajorból Pálihálásra felé megyünk. Többen sétálnak erre, főleg hétvégente. 

Páliháláspuszta környékén éppúgy van bőven csodálnivaló, mint a Bakony más helyein, érdemes errefelé túrázni. Mi is legeltettük a szemünket a távolban látszó hegyvonulatokon, az azokat összekötő felhőrajzolatokon, s a földutak eső mosta részein is ábrákat fedeztünk fel a talajon. Amikor felfelé néztünk egy fára – s ez már jó két hete volt –, láttuk, hogy barkákkal tele. Ezek a szürkés szőrcsomókhoz hasonlító virágzattal teli vesszők mutatósak, sokan otthon vízbe teszik őket dísznek. Mi aggódni kezdtünk, mert ha ilyen korán kibújtak, akkor nagyobb az esély rá, hogy az elkövetkezőkben a fagyok károsítják a virágzást, a fa természetes, körforgásszerű, terméshez vezető ciklusát. Tapasztaltak hasonlót? Láttak már barkát, ilyen ágakat? Fotóikat elküldhetik szerkesztőségünknek.  

Elvarázsolta egy hely? Küldje el! A túráikon készült kedvenc képeiket továbbra is várjuk, de ha nehéz is, jól válogassanak! Azt kérjük, hogy csak egy-két nagyon különleges fotót válasszanak ki. A képeket a [email protected] postafiókba várjuk. Kérjük, azt mindenképp írják bele az e-mailbe, hogy hol és mikor készült a fotó, ki készítette. Azt szintén jelezzék, hol laknak, és hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a fotó megjelenjen a Napló felületein. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában