Természet

2024.03.21. 12:00

Tengerszem a Bakonyban? Van!

A Fenyves-tó a Bakony déli lábánál helyezkedik el - Öskü és Várpalota között. A tó 1985-ben, a várpalotai szénbányánál történt egyik külszíni fejtés során bekövetkezett robbanással jött létre.

Veol.hu

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Egyetlen napon belül árasztotta el medrét a 30 méterről feltörő karsztvíz. A munkagépeket se volt idő kimenekíteni a területről, így azokkal együtt tárolókonténerek, futószalagok, és rengeteg egyéb munkaeszköz is víz alá került. 

A mai, halak számára csodálatos élettér tekintetében legmeghatározóbb, hogy az ár elöntött csaknem másfél hektár fenyőerdő is - mostanáig biztosítva a vízi élőlények számára a tökéletes bioszférát. Így egyrészt természetes módon, később a környező tavakból - horgászok által, művi úton is - megkezdődött a tó halakkal való betelepítése. 

Mai állapotában egy csodás természeti környezetben álló, háborítatlan pihenőhely. A tó a Verga Zrt. kezelésében áll, kerítéssel körülhatárolt. A kapun tábla figyelmeztet, hogy magánterület - a belépés engedélyköteles. A megjelölt telefonszámon az úr készségesen tájékoztatott, hogy bemehetek fotózni. Íme, ez a galéria lett belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában