Veszélyes találkozás vaddisznókkal

2024.03.23. 07:00

Védd magad – és hagyd otthon a kutyát!

Itt a tavasz – írhatnánk, ha volt egyáltalán tél, de nem igazán volt. Az emberek mégis egyre többször, egyre hosszabb ideig tartózkodnak a természetben, olykor az erdőkben. A tavaszi időszak a vaddisznók ellési ideje is, közismert, hogy a kocák ilyenkor készek harciasan védelmezni malacaikat. Mit tegyen az erdőjáró, ha vaddisznó(ka)t pillant meg?

Benkő Péter

A vaddisznóval szemben a kutyának nincs esélye, ezt felméri, menekül vissza a gazdihoz, a vaddisznó pedig utána

Forrás: Pixabay illusztráció

Alapvető szabály az erdőkben, hogy csak a kijelölt turistautakat használjuk, kerüljük a sűrű, bozótos területeket. A probléma legtöbbször abból adódik, ha kutyánkat is magunkkal visszük egy jót csatangolni. 

– Leginkább azt érdemes tudni, mert ez fokozódó probléma, hogy mi, emberek tévedünk disznók, kondák nappali tartózkodási helye közelébe, nem pedig fordítva. A koca bizony védi a területét, malacai miatt a végsőkig kitart. De a kan disznónak is van egy tűréshatára, például akkor, ha nem tudja kellően kipihenni magát a folyamatos zaj vagy más ingerek miatt, és tíz méteres közelségben bizony már támad – mondja el lapunknak Maróti Béla, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége életműdíjasa, nemzetközileg elismert teljesítménybíró, vadász és solymász, aki konkrét esetet is említ, amikor Szentgálon fára kergetett fel embereket a kan, emiatt végül az erdőgazdaságot kellett értesíteni.

Nem kellemes eset. A szakember felhívja a figyelmet, hogy a malacokat véletlenül se közelítsük meg, pláne ne fogdossunk, mert a koca nem hagyta magukra kicsinyeit, a közelben van, előbb-utóbb megjelenik. Azt is hangsúlyozza Maróti Béla, ha kutyát akarunk sétáltatni, ne erdőbe vigyük. De ha mindenáron ez a célunk, semmiképp se eresszük szabadon! 

– Sokan azt gondolják, a kutyának mindenáron futnia kell, na de miért? – teszi fel a kérdést a szakember. – A kutya feltétlen igénye, ha szeretheti gazdáját, a közelében lehet, ha simogatják, nem igényli, hogy távol legyen tőle. Ha egy gazda futásra biztatja, azt előbb-utóbb mint parancsot, az eb végrehajtja, eltávolodik, s a génjeiben szunnyadó ősi ragadozóösztöne felébred – na, ekkor történik a baj. A disznóval szemben a kutyának nincs esélye, ezt felméri, menekül vissza a gazdihoz, a vaddisznó pedig utána. Ilyenkor első teendőnk legyen a kutyát eltávolítani, ha még tudjuk, sétáljunk el, sőt fussunk, ha kell, a disznó látása nem jó, és a menekülés ilyenkor nem szégyen. Ha viszont megtörténik a baj és már nem tudunk elfutni, semmiképp se forduljunk a disznóval szemben, tegyük kezünket a lágyékrészt védendő, combunk belső felére, hogy a disznó ne csapjon oda, ne tépje fel artériánkat. De megállni, megmerevedni nem érdemes, ahogy csak tudunk, tűnjünk el a közelből, ez a legjobb megoldás. Vagy – ne kószáljunk kutyával az erdőben. Ha pedig mégis, ne térjünk le a kijelölt turistautakról – összegzi Maróti Béla. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában